Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]System zarządzający produkcją oraz klientami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pandaci
Witam

Chciałbym zrobić system zarządzający małą firmą rodzinną. Znajdowałą by się tam baza klientów z możliwością wypisania notatek dla klientów i różnych przypomnień, moduł zajmujący się produkcją, moduł magazynu i pewna kilka podobnych rzeczy które wyjdą w praniu.

Moje główne pytanie. Jakiego "silnika" użyć do tego aby w miare to pracowało, dobrze by było żeby nie był za bardzo rozbudowany i w miare prosty oraz aby łatwo tworzyło się formularze oraz wyświetlanie informacji z bazy danych.

Proszę o pomoc jak zacząć.
markonix
Co rozumiesz przez silnik?
Gotowe rozwiązania typu CRM?
pandaci
Nie raczej gotowego rozwiązania nie jestem w stanie wdrożyć - albo byłoby za dużo modyfikacji.
Chodziło mi o ile dobrze rozumiem o framework.
markonix
Wybór frameworka to temat wałkowany nie raz na forum i ogólnie w sieci.

Zależy Ci na małym to szukaj w Google słów "small", "light" framework i tyle.

Jak dla mnie każdy będzie dobry bo nie masz żadnych specyficznych wymagań.
pandaci
No fakt wymagania nie są specyficzne tylko odsługa formularzy, wyświetlania z baz danych i pdfy no i żeby można było zrobić wyświetlanie w ajaxie bez przeładowania za pomocą jquery. Polecisz coś dla nowicjuszy? Chyba że znasz jakiś CRM który można przerabiać w nie bardzo skomplikowany sposób?
markonix
Ajax nie jest uzależniony od frameworka w którym piszesz, bez odświeżania zrobisz stronę i bez żadnego frameworka.

Jeżeli to jest projekt dla siebie to bym raczej pisał to od zera, aby to było lekkie i dopasowane.

SugarCRM na wzór.
kilab
Jak dla nowicjuszy to może CodeIgniter? Na dzień dobry nadaje się w sam raz. Posiada podstawową funkcjonalność FW więc powinien się nadać.
Ale tak jak zaznaczył markonix, wybór frameworka to dość obszerny temat. Najlepiej przejrzyj przykładowy kod wykorzystujący dany framework i wtedy zobaczysz, który jest dla Ciebie najbardziej zrozumiały smile.gif
mar22
ja polecam YII bardzo przyjemny do uzywania i do nauki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.