Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP]Nowa kolumna w tabeli MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
Natrafiłem na problem, chcę zmodyfikować strukturę tabeli SQL dodając nową kolumnę, jeśli zastosuję zapytanie w moim skrypcie php:

1. mysql_query("ALTER TABLE `$user`.`psy` ADD `rasa_psa` TEXT NOT NULL");

to mi ją ładnie dodaje, kłopot zaczyna się wtedy jeśli dana kolumna już jest w tej tabeli a w dalszej części skryptu mam kolejną modyfikację struktury, poprostu skrypt się wywala. Kombinowałem w taki sposób:

1. mysql_query("ALTER TABLE IF NOT EXISTS `$user`.`psy` ADD `rasa_psa` TEXT NOT NULL");

ale tu niestety wali mi błędami......
Queryproblem: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'if not exists `xxx`.`psy` ADD `rasa_psa` TEXT NOT NULL' at line 1
nospor
1) Przestań dawać TAG MSSQL skoro pracujesz na MYSQL.... to już kolejny taki Twój temat....
2) Przecież ALTER TABLE nie ma takiej składni jak ty podałeś więc nie rozumiem czemu się dziwisz ze masz błąd...
krzesik
1. No tak, mój błąd.......
2. To w jaki sposób mogę rozwiązać mój problem? Jakoś inaczej sprawdzać czy kolumna istnieje?
abort
Cytat(krzesik @ 17.11.2012, 11:46:07 ) *
2. To w jaki sposób mogę rozwiązać mój problem? Jakoś inaczej sprawdzać czy kolumna istnieje?

Odczytaj info o tabeli - mysql_list_fields (masz przykłady, przetraw je) smile.gif
nospor
Ja to w ogóle nie rozumiem czemu ty w jednym skrypcie masz jakieś modyfikacje struktury i to kilka takich samych.... nie przekombinowałeś przypadkiem z tym?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.