Miałbym prośbę o nakierowanie (ale nie gotowe rozwiązanie, bo tak się nie da nauczyć

Problem pierwszy:
mamy pewną tabelę, dajmy na to "piłka" o następujących kolumnach:
( numer_pilki number(3) PRIMARY KEY, rozmiar_piłki VARCHAR(10) CHECK(rozmiar_piłki = "mala" OR rozmiar_piłki="duza"), numer_pojemnika NUMBER(2) );
I zasada wygląda następująco, że numer pilki jest przydzielany przy wkładaniu jej do pojemnika. Tu sobie poradziłem triggerem i sekwencją. Natomiast problem mam z drugim wymaganiem. Mamy n pojemników i wkładamy piłki do kolejnych pojemników. Przy czym każdy pojemnik może pomieścić 1 piłkę dużą i 2 małe. Gdy w danym pudełku (np. n) dajmy na to jest juz duża piłka to jest ona wkładana automatycznie do następnego pojemnika (n+1). Zastanawiam się, czy to jakąś pętlą rozwiązać? Nie rozumiem działania pętli w PL/SQL...
Problem drugi:
mamy tabelę z samo złączeniem np.
ludzie ( imie VARCHAR(20) PRMIMARY KEY, imie_matki VARCHAR(20) REFERENCES ludzie, imie_ojca VARCHAR(20) REFERENCES ludzie, zarobki NUMBER(6) )
I teraz potrzebuję policzyć sumę zarobków danej osoby wraz z jej dziećmi i wnukami. Udało mi się rozwiązać to dla osoby + jej dzieci. Natomiast nie wiem jak pobrac informacje o wnukach? Czy trzeba użyć tablic? Tabeli tymczasowej?
Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.