mysql5 - Tabela A zawiera cechę (EAN) w dwóch kolumnach kol1 i kol2. Co najmniej w jednej z nich jest cecha, czyli wpisany jakiś kod EAN, a druga kolumna jest pusta a czasem są wpisane dwa kody (oczywiście w obu kolumnach).
Dostawca dostarcza tabele B, w której jest kolumna "kolean", która powinna być zawsze uzupełniona. Muszę:
1. znaleźć rekordy, któe są w tabeli A a nie ma ich w tabeli B
2. znaleźć rekordy, któe są w tabeli B a nie ma ich w tabeli A
jak to zrobić łatwo, przyjemniej i w miarę optymalnie?
Na moje oko:
Ad.2.
SELECT * FROM B WHERE kolean NOT IN (SELECT kol1, kol2 FROM A WHERE kol1<>'' OR kol2<>'')
Ale mam wątpliwość do przypadku 1., wiec proszę o jakieś sugestie, bo taka konstrukcja wydaje mi się z lekka porąbana:
SELECT * FROM A WHERE (kol1 NOT IN (SELECT kolean FROM B WHERE jakistamwarunekpomocniczy)) OR (kol2 NOT IN (SELECT kolean FROM B WHERE jakistamwarunekpomocniczy))
Oczywiście zawsze mogę lecieć rekord po rekordzie, np wziąc wszystkie rekordy z bazy B, porównywać rekord po rekordzie z A i w zalezności od wyniku robić coś z odpowiedzią, wtedy będę miał "obrobione" wszystkie rekordy w bazie B.
Zaś znalezienie rekordów z A, których nie ma w B - lecieć rekord po rekordzie po bazie A i tylko reagowac na takie, których nie ma w tabeli B.
No ale to już raczej będzie wybitnie nieoptymalne i liczba selectów będzie ładna.