Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Podpowiedzcie z NOT IN ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skleps
mysql5 - Tabela A zawiera cechę (EAN) w dwóch kolumnach kol1 i kol2. Co najmniej w jednej z nich jest cecha, czyli wpisany jakiś kod EAN, a druga kolumna jest pusta a czasem są wpisane dwa kody (oczywiście w obu kolumnach).
Dostawca dostarcza tabele B, w której jest kolumna "kolean", która powinna być zawsze uzupełniona. Muszę:
1. znaleźć rekordy, któe są w tabeli A a nie ma ich w tabeli B
2. znaleźć rekordy, któe są w tabeli B a nie ma ich w tabeli A
jak to zrobić łatwo, przyjemniej i w miarę optymalnie?

Na moje oko:
Ad.2.
SELECT * FROM B WHERE kolean NOT IN (SELECT kol1, kol2 FROM A WHERE kol1<>'' OR kol2<>'')

Ale mam wątpliwość do przypadku 1., wiec proszę o jakieś sugestie, bo taka konstrukcja wydaje mi się z lekka porąbana:

SELECT * FROM A WHERE (kol1 NOT IN (SELECT kolean FROM B WHERE jakistamwarunekpomocniczy)) OR (kol2 NOT IN (SELECT kolean FROM B WHERE jakistamwarunekpomocniczy))

Oczywiście zawsze mogę lecieć rekord po rekordzie, np wziąc wszystkie rekordy z bazy B, porównywać rekord po rekordzie z A i w zalezności od wyniku robić coś z odpowiedzią, wtedy będę miał "obrobione" wszystkie rekordy w bazie B.
Zaś znalezienie rekordów z A, których nie ma w B - lecieć rekord po rekordzie po bazie A i tylko reagowac na takie, których nie ma w tabeli B.
No ale to już raczej będzie wybitnie nieoptymalne i liczba selectów będzie ładna.
thek
Zauważ, że raz masz do sprawdzenia jedną, a raz 2 kolumny... By to uzgodnić, można użyć UNION choćby. Robisz zwykły UNION na tej samej tabeli, wybierając raz jedną, a raz drugą kolumnę. W ten sposób wyciągniesz wszystkie unikatowe EAN. Oczywiście musisz brać niepuste EAN. W ten sposób można jednak tylko uzyskać wartości EAN unikatowe. Jeśli chcesz wszystkie wiersze wyciągnąć, musisz jeszcze ciutkę dalej pociągnąć.
mmmmmmm
Takie dwa zapytania:
SELECT * FROM `_tabA` LEFT JOIN _tabB ON pole IN (pole1, pole2) WHERE _tabB.id is null
i
SELECT * FROM `_tabA` RIGHT join _tabB ON pole IN (pole1, pole2) WHERE _tabA.id is null
skleps
Cytat(mmmmmmm @ 21.11.2012, 00:28:37 ) *
Takie dwa zapytania:
SELECT * FROM `_tabA` LEFT JOIN _tabB ON pole IN (pole1, pole2) WHERE _tabB.id is null
i
SELECT * FROM `_tabA` RIGHT join _tabB ON pole IN (pole1, pole2) WHERE _tabA.id is null

"gro, bucy, śpiwo i tańcy"

Dzięki za powyższe, jak widać błądziłem z tym NOT IN....

Tylko z tym RIGHT JOIN w takim przykładzie trzeba bardzo uważać:

Okazało się że powyższe zapytanie na danych testowych wykonywało się 15 sekund,
a rozdzielenie zapytania na dwa (na oko mniej optymalne):
1. Pytamy o wszystkie rekordy tabeli B spełniające warunki pomocnicze
2. później lecimy pętlą rekord po rekordzie i pytamy czy w tabeli A jest rekord że kolean = kol1 or kolean = kol2
wykonuje się 0.15 sekundy, czyli 100x szybciej
winą tego pewnie jest to, że w tabeli B jest ze 20k rekordów a w tabeli A 1k rekordów

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.