Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] FORMULARZ KONTAKTOWY - kopia maila do nadawcy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hafibon
Witam.

Korzystam z formularza ze strony http://websta.pl/download/php-formularz-ko...-maili#comments.

Dostosowałam go do swoich potrzeb, ale nie znam php i nie mogę poradzić sobie z jedną rzeczą: chciałabym, żeby kopia maila była wysyłana także do nadawcy.
Wiem, że były już podobne tematy, ale nie umiem dopasować tego do mojego skryptu...

Będę wdziędzna za wszelką pomoc/wskazówki!
b4rt3kk
Nie znam skryptu, także nie wiem jak wygląda struktura plików. Ale znajdź sobie fragment w którym wysyłany jest mail - odpowiada za to funkcja mail. Pierwsza zmienna to adresat, musisz wyedytować te zmienną dodając adres nadawcy. Jeśli chcesz bardziej szczegółowej pomocy, wklej kod na forum.
wujek2009
W mail.php (linijka: 86) masz kod od wysyłania. Ogólnie wszystko jest wysyłane za pomocą funkcji mail -> http://php.net/manual/en/function.mail.php
jeśli chcesz, żeby mail został wysłane do Ciebie również proponuje dwa wyjścia:

1) dodanie nowego dodatkowego nagłówka, aby wysyłał do Ciebie kopie, ale nie pamiętam jak on się nazywał;
2) w mail.php to:
  1. if(mail($adres_odbiorcy,"=?UTF-8?B?".base64_encode($_POST['temat'])."?=",'<p>Od: <b>'.$_POST['nick'].'</b></p><pre>'.$_POST['tresc'].'</pre>','From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")){ //sukces

zmień na:
  1. if( mail($adres_odbiorcy,"=?UTF-8?B?".base64_encode($_POST['temat'])."?=",'<p>Od: <b>'.$_POST['nick'].'</b></p><pre>'.$_POST['tresc'].'</pre>','From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")
  2. AND mail('twoj@o2.pl',"=?UTF-8?B?".base64_encode($_POST['temat'])."?=",'<p>Od: <b>'.$_POST['nick'].'</b></p><pre>'.$_POST['tresc'].'</pre>','From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")
  3. ){ //sukces

tylko zmień twoj@o2.pl na swój adres.

/UPDATE: faktycznie - lepszym rozwiązaniem jest rozwiązanie post niżej.
b4rt3kk
Nie trzeba dwa razy używać funkcji mail, wystarczy dodać kolejnego odbiorcę.

1. $adres_odbiorcy = 'jakis_mail@mail.com' . ', ';
  2. $adres_odbiorcy .= 'inny_mail@mail.com';
hafibon
Chyba nie wyraziłam się jasno, albo źle Was rozumiem.

Wiem jak dodać drugiego odbiorcę maila, działa to nawet po przypisaniu dwóch adresów
zmiennej adres_odbiorcy w pliku ustawienia.php:

1. $adres_odbiorcy = 'mail1@o2.pl; mail2@o2.pl';

Mi natomisat chodzi mi o to żeby każda osoba wchodząca na moją stronę
i korzystająca z formularza dostawała kopię napisanej przez siebie wiadomości także na swoją skrzynkę
(czyli adres, który poda w polu formularza "mail").
CuteOne
google -> php odbieranie danych POST
google -> php zmienne
google -> php funkcje (opcjonalnie)
google -> php manual mail (patrz komentarze)

Po zapoznaniu się z powyższymi tematami, będziesz w stanie samemu przerobić skrypt.
hafibon
Zanim utworzyłam ten temat szperałam w googlach, wydawało mi się nawet, że wiem jak działa ten skrypt,
ale zmiany, które w nim wprowadzałam nie dawały efektu i przerosło mnie to.

Dlatego poprosiłam o pomoc na tym forum, ale ok - poczytam jeszcze raz teorię, przynajmniej się czegoś nauczę
no i może wykombinuję jak to zrobić smile.gif

@CuteOne - nie rozumiem tylko dlaczego nie możesz podać mi rozwiązania, skoro je znasz wink.gif
CuteOne
Cytat
@CuteOne - nie rozumiem tylko dlaczego nie możesz podać mi rozwiązania, skoro je znasz

Cytat
poczytam jeszcze raz teorię, przynajmniej się czegoś nauczę

wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.