Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Nie działa overflow:hidden :/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Greg23
Męczę się z tym już od wielu godzin i nic:

Mam coś takiego:

1. <div id="lat-post">
  2. <h2>Latests posts</h2>
  3. <div class="story">
  4. <p>
  5. dd
  6. </p>
  7. <div class='tl' style='width:300px;overflow:hidden;'><div class='p'>
  8. <ul>
  9. <li><span>1.</span></li>
  10. <li><a title='' href=''>sadasdasdfdsssfdddddddddddddddddddddddddddddddddddddd</a></li>
  11. </ul>
  12. </div><div class='p'>
  13. <ul>
  14. <li><span>2.</span></li>
  15. <li><a title='' href=''>Sgfgdffffffffffffffffffffffffffffffffdfdffffffffffffffffffffffffffd</a></li>
  16. </ul>
  17. </div>
  18.  
  19. </div>
  20. </div>
  21. </div>

Gdy zawartość komórki listy <li> jest zbyt długa (od szerokości diva tl) to powinien zadziałać overflow:hidden i uciąć wszystko odpowiednio,
jednak z chiny ludowe nie mogę uzyskać tego efektu. Próbowałem dodawać to do każdego diva a także do <ul> i <li> jednak za każdym razem
po osiągnięciu zadanej szerokości tekst jest przenoszony do kolejnej linii zamiast zostać uciety.

Już nie wiem, co tu tak naprawdę może być nie tak.
Z góry dzięki wszystkim za pomoc!
lobopol
pokaż to na jsfiddle całościowo bo ciężko powiedzieć
fate
prowales dac to style='overflow:hidden; do <a> ? pewnie otb albo display: block
sowiq
@Greg23, dokładnie tak działają elementy liniowe (element listy zachowuje się bardzo podobnie jak liniowe). Nadaj elementom li styl white-space: nowrap;, żeby zapobiec zawijaniu się tekstu. Ew. możesz zrobić stałą wysokość elementu li odpowiadającą wysokości jednego wiersza i nadać mu overflow: hidden;. Wtedy z kolei tekst będzie się zawijał jak poprzednio, ale tylko pierwsza linijka będzie widoczna.
Greg23
@Sowiq - Dzięki za rady. Twój sposób prawie działa, ale w moim przypadku, przed tym <li> w którym dochodziło do problemu , jest jescze jedno <li> z numerowaniem wierszy:

Wygląda to tak:

1. W kodzie
  2. <li><span>".$i++.".</span></li><li style='white-space: nowrap;'>blablablaaaaaaaaaaaaaaaaa</li>

No i jeśli to 'blablablaaaaaa' jest za długi to rzeczywiście mi je skraca, ale i tak wrzuca do nowej linii w stosunku do tego pierwszeg <li> z numerowaniem (span)
Wynik na stronie:
  1.  
  2. 1.
  3. blablabla
  4. 2.
  5. tralalalal

a ja chciałbym, żeby to wszystko było w 1 linii.

Próbowałem dodać nowrap do 1 <li> jak i do <span> ale to nic nie daje.
Może macie jakieś pomysły jak to obejść ?

// EDIT

Dobra objąłem wszystko w dodatkowy span, do którego dodałem nowrap, zamiast do <li> i gra gitara, chociaż nie wiem czy to najlepszy sposób, żeby elementy listy w span obejmować, no ale
jak mus to mus wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.