Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacja bankowa w php i mssql (lub mysql)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
asiamus
Mam może nietypową ale zarazem wielką prośbę.
I ogromny problem, aby zaliczyć Bazy Danych muszę
oddać projekt o temacie "aplikacja bankowa" wykonany
przy uzyciu php i MySqla albo MS SQL Servera 2000.
Wiem, że samodzielnie nie jestem już wstanie go
wykonać sad.gif .
I tu sedno mojej prośby (a właściwie błagania), czy
ktoś może ma jakiś projekt w zbliżonym temacie, nie
musi być bardzo skomplikowany. Albo przynajmniej
może mi dość obszernie podpowiedzieć co powinien
zawierać projekt takiej bazy. Gdy pytałam wykładowcy
o jakieś konkrety to poradził wejście na stronę
mbanku. Ale ja przecież nie piszę pracy
magisterskiej. Więc....się załamałam.
Naprawdę będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
scanner
co rozumiesz przez pojęcie "aplikacja bankowa" ?
Czy to ma być system transakcyjny?
System zakładania kont?

Jeśli nie magisterka, to co?
asiamus
ze strony wykładowcy całkowity brak konkretów, a co charakteru pracy to jest to tylko zaliczenie projektem laboratorium z baz danych,
nieźle mi dowalił, innym się trafiało coś w rodzaju sklepów interntowych, a tego jest pełno wszędzie, chyba temat mogę potraktować dość dowolnie, tyle tylko, że nie mam bladego pojęcia o systemach bankowych sad.gif
hawk
Systemu transakcyjnego nie zrobisz. Zapomnij. Całkowicie, nieodwołalnie i w każdej postaci. A ja wiem co mówię bo pracuję w banku winksmiley.jpg.

Możesz od biedy zrobić coś, co pozwala zakładać klientów i konta dla tych klientów. Zero transakcji, zero przetwarzania End Of Day, zero zmian na bilansie, same dane statyczne.

Z prawdziwym bankiem nadal będzie to miało mało wspólnego, bo prawdziwy bank nawet w tak małym wycinku systemu potrzebuje tyle funkcjonalności, że do końca studiów byś sie nie wyrobił. Ale wykładowca też nie ma o tym pojęcia, i nie chodzi o wdrożenie tego w rzeczywistym banku, ale o proste laborki. Czyli styknie.

Ew. możesz przepisać jakiś mały kawałek systemu internetowego mBanku. Logowanie się, oczywiście, i np. sprawdzanie stanu konta + przelewy, niech będzie tylko wewnątrz systemu. Plus jest taki, że w normalnym banku takie przelewy są realizowane online, a nie podczas end of day, czyli jest znacznie prościej. W transakcje międzybankowe i sesje Elixir nie będziemy się bawić biggrin.gif . Całość nieskomplikowana, jest trochę miejsca na zrobienie transakcji bazodanowych (bo taki bank NA PEWNO bardzo się przejmuje integralnością danych). Dodatkowo możesz sobie poszukać o numerach IBAN, to będziesz miał porządne numery kont, z walidacją (2 pierwsze cyfry).
Bakus
hawk:
Cytat(aniamus)
Więc....się załamałam.
"byś sie nie wyrobił. " winksmiley.jpg "nie wyrobiła"...
Nie istotne...
Jestem pod wrażeniem... jednym postem obskoczyć taki kawał materiału...
A tak reasumując - kiedyś napisałem skrypcik w php do zarządzania długami w "eurobusiness" (na wymyślonych, nowych zasadach) i całość trzymałem w zmiennych sesji...
Bajer prosty jak nic innego... dodawanie i odejmowanie liczb...
Co powinno być w bazie takiego banku?
Dane klienta (personalia), numer konta, saldo, login, hasło...
Całość to tylko ubrać to w ładne tabelki i formularzyki przy pomocy php...
Uważam, że podstawowym zagadnieniem będzie tu bezpieczeństwo przechowywanych informacji - szyfrowanie haseł, sposób logowania (Bank Śląski prosi dla przykładu o podanie tylko wybranych 5 cyfr z 32 cyfrowego kodu generowanego losowo...)
Proponuję zastosowanie jakiegoś mechanizmu potwierdzania trazsakcji jak np. lista haseł jednorazowych - to będzie dobre rozszeżenie struktury bazy danych, a w końcu o nią tu chodzi...
nocnyMark()
asiamus a gdzie masz zaliczyc te bazy danych ?

ja tez na bazy danych mialem do zaliczenia napisanie aplikacji php + mysql
ktora imitowala to co mozna sobie zobaczyc w multi czy w mbanku

i mam cos takiego gotowego, dzialajacego
hawk
Cytat(Bakus @ 2004-09-14 22:57:15)
hawk:
Cytat(aniamus)
Więc....się załamałam.
"byś sie nie wyrobił. " winksmiley.jpg "nie wyrobiła"...

Oops
Nadreprezentacja płci męskiej na forum skutkuje złymi nawykami. Mea culpa, i w przerwie w pracy spróbuję pobić się w pierś.
NuLL
Ja bym proponowal logowanie klintow przegladanie rachunku - moze dodawanie jakis przelewow czy innych rzeczy. Pewnie mu o cos w tym stylu chodzilo smile.gif Gdzie studiujesz questionmark.gif
asiamus
Cytat(nocnyMark() @ 2004-09-14 22:06:34)
asiamus a gdzie masz zaliczyc te bazy danych ?

ja tez na bazy danych mialem do zaliczenia napisanie aplikacji php + mysql
ktora imitowala to co mozna sobie zobaczyc w multi czy w mbanku

i mam cos takiego gotowego, dzialajacego

Czy mógłbyś podpowiedzieć mi przynajmniej strukturę bazy, nie wiem czy mogę cię prosić o całość, w końcu włożyłeś w to mnóstwo swojej pracy, a nie mogę zaoferować ci nic w zamian za tą pomoc. Największy problem jest właśnie ze strukturą, jakoś nie mogę dojść co powinna zawierać i jak wyglądać, kiedy przejdę już przez fazę projektu wszystko powinno pójśc łatwo.

Co do uczelni to napiszę gdzie studiuję jak tylko uzyskam wpis w indeksie smile.gif
Pozdrawiam.
nocnyMark()
dobra,
www.vabank.daw.pl
reszte dam ci na priv

do kiedy masz termin questionmark.gif

wysylam ci takze wiadomosc PM.

Pozdr.
K.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.