sklepint
11.12.2012, 16:00:10
Witam serdecznie,
przeszukałem forum, znalazłem sporo tematów, ale nigdzie odpowiedzi na takie pytanie
zamierzam otworzyć sklep internetowy, programować potrafię, ale tu moje pytanie
czy jest sens pisać autorski skrypt? Czy jednak korzystać z gotowych darmowych rozwiązań?
jakie macie doświadczenia jeśli o to chodzi, uważacie, że własny skrypt to strata czasu?
z poważaniem
l3hash
11.12.2012, 16:02:00
Strata czasu i to zdecydowana, jest wiele ciekawych i dobrych rozwiązań. Zainteresuj się Magento, to chyba najpopularniejsze rozwiązania z największą społecznością.
sklepint
11.12.2012, 16:07:24
ale przeczytałem ten post
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=999805Cytat(athabus @ 16.10.2012, 12:02:11 )

O Magento mogę powiedzieć wiele dobrego, ale na pewno nie to, że łatwo w nim wdrożyć grafikę. Ze wstępnych wycen jakie otrzymałem, gdy rozważałem ten skrypt wyszło mi, że dobrze wdrożona grafika to koszt około 7.000zł w małej agencji lub więcej (około 10-15.000) w większej agencji.
Ogólnie skrypt jest bardzo fajny, ale strasznie drogi w utrzymaniu i rozwoju. Do tego dochodzi wymóg posiadania dobrego serwera dedykowanego, bo inaczej dość mocno muli. Reasumując dobry skrypt pod dedykowane wdrożenia w skali średniej lub dużej.
Jeśli chodzi o proste modyfikację, to myślę, że obecnie na topie jest PrestaShop. Dość prosty skrypt z niezłymi możliwościami i łatwy do modyfikacji/rozbudowy. Na miejscu autora szedłbym w tym kierunku.
który nie napawa mnie optymizmem : )
darko
12.12.2012, 14:53:55
To, o czym pisał athabus, znacznie się poprawiło, mam na myśli koszty utrzymania platformy. Obecnie dedyk nie jest już niezbędny, widziałem sensowne wdrożenia na bezpłatnych hostingach. W najnowszej wersji magento poprawiono i sukcesywnie poprawiano wszelkie wydajnościowe bolączki, dlatego już możliwe są wdrożenia bez maszyny dedykowanej, co znacząco obniżyło koszty funkcjonowania. Wdrożenie grafiki - tutaj wiele się nie zmieniło. Magento od strony front-endu jest strasznie posiekane, dziesiątki templatek, w których zawsze trzeba będzie coś zmienić, pewna narzucona struktura kontenerów, domyślny prototype zamiast jQuery. Natomiast muszę napisać tutaj, że magento bardzo szybko "zwraca" zainwestowane pieniądze w postaci wielu gotowych funkcjonalności, za które trzeba byłoby ekstra dopłacić w większości systemów e-commerce. Mam tu na myśli obsługę out-of-the-box takich tematów, jak:
- obsługa bardzo wielu form płatności, włączywszy w to paypal i scrill moneybookers, wsparcie dla czeków i kart kredytowych
- gotowa infrastruktura stanów magazynowych (można wyłączyć zarządzanie stanami)
- pełne wsparcie dla usług google'a (analitycs, sitemap, google checkout i inne)
- współpraca z api oAuth, wsparcie dla promocji, zniżek i kuponów rabatowych
- wsparcie poprzez api dla usług sieciowych (SOAP XML/RPC, REST)
- elastyczny system widgetów, kompletny system cacheowania
Opisałem tylko wycinek Magento w wersji Community Edition, wersja Enterprise ma o wiele wiele więcej gotowych rozwiązań.