Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Punkty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Killerek
Witam, stworzyłem sobie logowanie i chce aby za każde logowanie ale co 24h do kolumny punkty dodawało +10 stworzyłem więc takie zapytanie
  1. $wynik=mysql_query("UPDATE $tabela SET `punkty`=`punkty`+10, ostatnio=NOW() WHERE login='$login'");
i działa lecz za każdym razem gdy się zaloguje dodaje mi +10 punktów a ja chcę aby było co 24h w bazie mam zapis ostatniego logowania w kolumnie ostatnio. Co zrobić? Jak to zrobić?
Damonsson
...AND (ostatnio+24h) >= NOW()

odnośnie działanie w nawiasie odsyłam do mysql'owego manuala.

W sumie to nie zadziała, bo 'ostatnio' ciągle Ci się aktualizuje po zalogowaniu.

Może odpalaj skrypt CRONem przykładowo o 00:01 i po prostu sprawdzaj, czy dzień wcześniej było logowanie na to konto.
Killerek
Cytat(Damonsson @ 15.12.2012, 21:33:42 ) *
...AND (ostatnio+24h) >= NOW()

odnośnie działanie w nawiasie odsyłam do mysql'owego manuala.

W sumie to nie zadziała, bo 'ostatnio' ciągle Ci się aktualizuję po zalogowaniu.

Może odpalaj skrypt CRONem przykładowo o 00:01 i po prostu sprawdzaj, czy dzień wcześniej było logowanie na to konto.

Czyli ma to wyglądać tak:
  1. $wynik=mysql_query("UPDATE $tabela SET `punkty`=`punkty`+10, ostatnio=NOW() WHERE login='$login' AND (ostatnio+24h) >= NOW()");

czy

1. $wynik=mysql_query("UPDATE $tabela SET `punkty`=`punkty`+10, ostatnio=NOW() AND (ostatnio+24h) >= NOW() WHERE login='$login'");

czy zupełnie inaczej?

//edit

o CRONie nie mam zielonego pojęcia...
Damonsson
Nie, bo ten warunek nigdy nie będzie spełniony, chyba, że ktoś zaloguje się tylko i wyłącznie raz na 24h, jak zaloguje się częściej to ciągle będzie opóźniał ten czas i w sumie to nigdy nie będzie różnicy większej niż 24h.

Jak nie chcesz się brać za Crona, to możesz spróbować zrobić nową kolumnę w tabeli i w przypadku dodania punktów nadawać jej np status 1 i sprawdzać tak:
UPDATE $tabela SET status=1, `punkty`=`punkty`+10, ostatnio=NOW() WHERE login='$login' AND (ostatnio+24h) >= NOW() AND status = '1'

Oczywiście musisz na start jakoś przypisać ten status 1, żeby było się do czego odwoływać, np podczas rejestracji.

(ostatnio+24h) - to jest pseudokod

Killerek
Cytat(Damonsson @ 15.12.2012, 21:46:50 ) *
Nie, bo ten warunek nigdy nie będzie spełniony, chyba, że ktoś zaloguje się tylko i wyłącznie raz na 24h, jak zaloguje się częściej to ciągle będzie opóźniał ten czas i w sumie to nigdy nie będzie różnicy większej niż 24h.

Jak nie chcesz się brać za Crona, to możesz spróbować zrobić nową kolumnę w tabeli i w przypadku dodania punktów nadawać jej np status 1 i sprawdzać tak:
UPDATE $tabela SET status=1, `punkty`=`punkty`+10, ostatnio=NOW() WHERE login='$login' AND (ostatnio+24h) >= NOW() AND status = '1'

Oczywiście musisz na start jakoś przypisać ten status 1, żeby było się do czego odwoływać, np podczas rejestracji.

kolumna status odpowiada za to czy konto jest aktywowane czy jest zbanowane itp.

Jak możesz to przyjmij na GG wysłałem zaproszenie.

jak zrobiłem
  1. $wynik=mysql_query("UPDATE $tabela SET status=1, `punkty`=`punkty`+10, ostatnio=NOW() WHERE login='$login' AND (ostatnio+24h) >= NOW() AND status = '1'");
to w ogóle nie dodaje punktów.
vifus
Cytat(Damonsson @ 15.12.2012, 21:46:50 ) *

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.