Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w skonstruowaniu zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dzonykalesony
Witam, posiadam w bazie tabele ksiażki, chciałbym do tego zrobić taką prymitywną rezerwacje na zasadzie kopiowania danych z tabeli ksiazki do tabeli rezerwacja i później wyświetlić np. rezerwacje

Przypuśćmy w tabeli książki mam pozycję:
1.
001
Adam Mickiewicz
Pan Tadeusz

2.
002
Henryk Sienkiewicz
W Pustyni i w Puszczy

Teraz na stronie robię odnośnik rezerwacja. Po wejściu podaje tytuł książki którą chcę zarezerwować. Załóżmy, że wpisuje (tylko po tytule przenoszenie/kopiowanie) Pan Tadeusz (chodzi mi tylko o samo zapytanie sql pomijam ewentualny brak tytułu w bazie i wyświetlenie o tym komunikatu itp.) i po wpisaniu ta wartość przenosi się do tabeli rezerwacja lub kopiuje wszystko mi jedno aby to jakoś działało.

Tabele wyglądają tak:

1. CREATE TABLE ksiazki
  2. ( isbn char(13) NOT NULL PRIMARY KEY,
  3. autor char(50),
  4. tytul char(100),
  5. );

1. CREATE rezerwacje
  2. ( isbn char(13) NOT NULL PRIMARY KEY,
  3. autor char(50),
  4. tytul char(100),
  5. );

I nie mogę wymyśleć zapytania działającego wedle moich oczekiwań w google znajduję tylko pozycje jak przekopiować lub przenieś całe tabele a ja chcę konkretną wartość tą którą podam w polu rezerwacja. Proszę o pomoc.
Damonsson
Czemu nie dodasz kolumny 'zarezerwowana' do tabeli ksiazki jeśli ma to być prowizoryczne.

Jeśli ma to być na poważnie, to utwórz sobie w tablei rezerwacji klucz obcy na ISBN (o ile ISBN jest unikalny dla każdej książki). Po co chcesz kopiować wszystkie dane o książce?
dzonykalesony
Nie dodam kolumny zarezerwowana bo w tabeli książki ja je dopiero dodaje, gdybym dodawał do bazy i wpisywał że nie zarezerwowana to później przy próbie rezerwacji musiałbym ten rekord dany jakoś uaktualniać a nad tym nie myślałem.

Próbuje takim zapytaniem ale to nie działa

1. $zapytanie = "INSERT INTO `biblioteka`.`rezerwacja`(`isbn`, `autor`, `tytul`) SELECT('".$isbn."','".$autor."','".$tytul."') FROM ksiazki";
Damonsson
To pomyśl, skoro nad tym nie myślałeś.
dzonykalesony
Obmyśliłem, że zrobię takim sposobem jaki opisałem i nad tym chcę się skupić
Damonsson
Skoro lubisz pisać głupoty...

To bardziej coś w stylu:
  1. $tytul = $_POST/GET['tytul']

1. INSERT INTO `biblioteka`.`rezerwacja`(`isbn`, `autor`, `tytul`) SELECT(isbn,autor,tytul) FROM ksiazki WHERE tytul = '".$tytul."'

o ile $tytul jest poprawnie umieszczona w zapytaniu, ale skoro tak podałeś tamte, to pewnie tak.
dzonykalesony
dzięki problem rozwiązany. !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.