Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wpływ dziecka na rodzica
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Monter08
Witam,
istnieje w CSS sposób aby po najechaniu na dziecko danego elementu zmienić coś w rodzicu?
np.
  1. <ul>
  2. <li class="first"><a href="#">Link</a></li>
  3. </ul>

Chce aby po najechaniu na link zmienić wartość .first, ale nie chce oznaczać klasą odsyłacz.
Dziękuje za pomoc, pozdrawiam.
johnny_b
Cześć Monter08!
Z tego co mi wiadomo to CSS nie dostarcza takich możliwości - takiego selectora. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to po prostu js, ale to byłoby zbyt proste, więc w takim razie google dało mi odpowiedź na "obejście" braku selectora. Efekt jest taki jakiego oczekujesz, jednak metoda nie jest taka o którą Ci chodzi: http://jsfiddle.net/Wexcode/YZtgL/

code by @Wex sof.com
webdice
li:hover?
Damonsson
Cytat(johnny_b @ 26.12.2012, 11:57:27 ) *
Cześć Monter08!
Z tego co mi wiadomo to CSS nie dostarcza takich możliwości - takiego selectora. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to po prostu js, ale to byłoby zbyt proste, więc w takim razie google dało mi odpowiedź na "obejście" braku selectora. Efekt jest taki jakiego oczekujesz, jednak metoda nie jest taka o którą Ci chodzi: http://jsfiddle.net/Wexcode/YZtgL/

code by @Wex sof.com

Jak już robić na około to z sensem, CSS3 udostępnia selektor ogólnego rodzeństwa, więc wystarczy dać ~ zamiast tych kombinacji.

Ale efektu zamierzone i tak nie sposób osiągnąć. Selektory stopnia 4 mają wprowadzić taką możliwość. Użyj JavaScript, no albo kombinuj z dostosowaniem wyglądu menu w takiej formie:
  1. <ul>
  2. <a href="#">Link</a><li class="first"></li>
  3. <a href="#">Link2</a><li class="second"></li>
  4. </ul>
Monter08
Wybaczcie Panowie, że odpisuje po takiej przerwie ale widząc, że nikt nie odpisuje dałem sobie spokój i ustawiłem hovera na całe li i po sprawie smile.gif
Dziękuje za chęci pomocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.