Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edycja danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
makay
Nie wiem jak wykonac cos takiego :
A) przefiltruje dane z tablei i pojawia sie w tableli
cool.gif tabela z danymi moze byc edytowana
C) zmodyfikowane dane zostana zapisane do bazy
D) jaka powinna byc skladnia zapytan do mysql , zebu posiadajac 2 listboxy filtrowac dane
powiedzmy rok 2004 , ocena wszystkie - chodzi glownie o ta wartosc wszystkie wiem ze mozna poprostu zrobic kombinacje tych zapytan , ale to jest przyklad z 2 a ja bede mial z 5 filtrow na raz

Prosze o przykladowe funkcje jakie musze uzyc do budowy czegos takiego , za przyklady to juz padam na kolana smile.gif
KRCreater
ale to ma być na plikach czy za pomocą mysql'a ?
Misiek
Przykładowe funkcje... Może powiem jak ja kiedyś robiłeś coś takiego. Mianowicie: wyświetlasz, tak jak mówisz dane, w tabeli i dodajesz w każdym wierszu jeszcze jedną komórkę z przyciśkiem "edytuj". Po wciśnięciu tego przycisku dane z tego wiersza zostają wyświetlone w polach formularza, gdzie nanosisz potrzebne zmiany i zapisujesz do bazy, po czym znowu wyświetlasz wszystko w tabeli, mając już zaktualizowane dane.
Jeśli chodzi o przycisk "edytuj" - za pomocą GET przekazujesz w nim jakąkolwiek zmienną, z którą w kodzie wiążesz funkcję wyświetlającą formularz. Oprócz tego musisz w nim przekazać id danego wiersza tabeli (nie wiem jak je tam sobie rozróżniasz), żeby potem odwołać się do niego podczas wyświetlania danych w formularzu i przy aktualizowaniu bazy.
Sprawy mają się podobnie dal pliku i bazy danych, z tym że w przypadku pliku gorzej jest z aktualizacją.

Pozdrawiam
makay
Oczywiscie ze to ma byc na mysql smile.gif
hmm wiem ze latwiej edytowac pojedynczo i chyba jednak tak zrobie , ale mam problem bo zeby zapisac do bazy i uaktualnic rekordy na stronie musze odsiwezyc strone .
Jak to zrobic , zeby po odswiezeniu byly nadal pokazane wyniki filtru.
Misiek
Przecież jak odświeżasz stronę, to filtr (skrypt) działa i pokazuje dane. Nie rozumiem w czym problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.