Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edycja szablonu PDF
Forum PHP.pl > Forum > PHP
obrien
Witam,
Muszę napisać skrypt, założenia sa takie:
Możliwość upload pliku pdf - umieszczenie na ten plik danych z bazy (w jakiekolwiek miejsce, jakichkolwiek danych) - podgląd z tymi danymi
Następnie chcę przeciągnąć te dane w dowolne miejsce (oczywiście myszką) na tym dokumencie - zapisac i wydrukować.

Upload to nie problem, ale jak ugryźć tego PDF to nie mam pojęcia.

Pozdrawiam
Daniel
Lysiur
Przychodzi mi do głowy tylko jedno (jak na tą chwilę) rozwiązanie.

Uploadując PDF, konwertujesz go na JPG (lub inny format graficzny - jest do tego biblioteka - ja chyba korzystałem z fmpg), zapisujesz go i wyświetlasz w postaci obrazka, i przy użyciu js (coś ala wysiwyg) nakładasz swoje dane w dowolne miejsce.

I teraz na szybko się zastawiam jak to utrwalić. Nałożone elementy, utwralasz w postaci współrzędnych i kowertujesz to do PDF'a. Zasada zapisu byłaby taka, że tworzysz stronę (strony) z obrazem w tle i nakładasz te elementy wg współrzędnych i teoretycznie masz nowego PDF'a.

Fmpg, miał możliwość tworzenia obrazów nawet dla PDF kilku stronicowych, więc i taki problem można rozwiązć.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.