Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kod poprawnosci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
minister1234
Witajcie !

Otóż mam mały problemik. Mój skrypt ma następujące zadanie. Jest rubryka w ktora trzeba wpisac jakis kod. Jezeli ktos zle wpisze to pokaze ZLA ODPOWIEDZ, jezeli dobrze do DOBRA ODPOWIEDZ. A problem jest taki... jak tylko sie wejdzie na stronę to odrazu pokazuje, że jest zła odpowiedz. Nawet user nie podał kodu a juz pokazuje iz zla odpowiedz.
Kazda pomoc sie przyda wink.gif

To moja strona:

www.kodpoprawnosci.y0.pl
muniekw
W jaki sposób wyświetlasz dobra odpowiedź i zła odpowiedź? Bo może warunek masz zły?
minister1234
funkcja IF:

1. $podaj = $_POST['log']; // zmiennej $podaj przypisuje wartość podaną przez usera
  2. $kod = "1996"; // nasz kod
  3.  
  4. if($podaj == $kod) // sprawdzanie czy user podal poprawny kod
  5. {
  6. echo ("Poprawna odpowiedz !");
  7. } else {
  8. echo ("Zla odpowiedz");
  9. }
muniekw
dodaj jeszcze do warunku:
  1. $podaj = $_POST['log']; // zmiennej $podaj przypisuje wartość podaną przez usera
  2. $kod = "1996"; // nasz kod
  3.  
  4. if(isset($_POST['logowanie']) {
  5. if($podaj == $kod) // sprawdzanie czy user podal poprawny kod
  6. {
  7. echo ("Poprawna odpowiedz !");
  8. } else {
  9. echo ("Zla odpowiedz");
  10. }
  11. }

Generalnie chodzi o to ze najpierw musisz sprawdzać czy ktoś kliknął przycisk zatwierdź i dopiero później wyświetlać komunikaty. Powinno pomóc.

Zobacz jeszcze np to: Formularz kontaktowy
Mozesz sprawdzać jeszcze czy dane z formularza nie są puste i na tej podstawie też wyświetlać odpowiednie komunikaty.
minister1234
Dziękuję za pomoc ! Jesteś wielki smile.gif

Wszystko zakończyło się pomyślnie i przy okazji nauczyłem się posługiwać poleceniem "isset".

Pozdrawiam i do usłyszenia !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.