Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nastęna pozycja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ARJ
Witam.
mam pewien problem. tworze coś takiego jak by notes w php z wykorzystaniem mysql. każdy urzytkownik po zalogowaniu ma listę tytułów notatek które już zapisał, gdy klika na jeden z nich odpala się cała treść tej notatki. chciałem zrobić tak aby na tej stronce gdzie się wyświetla całość notatki była taka funkcja jak na poczcie: powszedni i następny. jest tylko jeden problem każdy nowszy wpis ma nie koniecznie id+1.
czytałem o nextval i o next(array) ale nieumiem tego użyć. może mi ktoś pomóc?
CoOlOrek
ludzie pomocy!!! mam podobny problem! też poszukuje rozwiązania na następną pozycję tylko że na forum które pisze!
Yarecki
Napisz dokładnie ile i jak pobierasz dane i jak je wyświetlasz.

Możesz napisać coś takiego.
Na stronie z tym skryptem będą skróty wiadomości, a na stronie pelna_notka wszystkie informacje.
  1. <?php
  2.  
  3. // Pobiera wszystkie notki dla danego usera
  4. $arrRow = mysql_query( 'SELECT * FROM notki WHERE user = ' . $jakis_user );
  5.  
  6. while( $arrNotki = mysql_fetch_row($arrRow) )
  7. {
  8. // Treść notki
  9. echo $arrNotki[1];
  10. echo '<a href=\"pelna_notka.php?note_id=\"' . $arrNotki[0] . '>'Więcej</a>;
  11. }
  12.  
  13.  
  14. ?>
ARJ
ja próbowałem z czymś takim:
każdy urzytkownik ma w bazie danych mysql "users" zapisane swoje dane. mam inną tabelkę w której są notatki
  1. id
  2. user_id
  3. DATA
  4. tytul
  5. tresc

po zalogowaniu się użytkownik ma spis swoich tematów np. Temat jakiś tam | data
po kliknięciu na temat otwiera się stronka ze skryptem:
  1. <?}}elseif(@$HTTP_GET_VARS[&#092;"akcja\"] == \"pokaz\"){
  2. $result1 = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM notes WHERE user_id='$myrow[id]' AND id='$HTTP_GET_VARS[wid]'\");
  3. $myrow1=mysql_fetch_array($result1);
  4. ?>
  5. <TABLE BORDER=\"1\" WIDTH=\"500\"><TR><TD>USUŃ</TD><TD><A HREF=\"notes.php?akcja=nowa\">NOWA</A></TD><TD>DRUKUJ</TD><TD>POWSZEDNIA</TD><TD><A HREF=\"notes.php\">LISTA</A></TD><TD><?$nastepna = $myrow1[&#092;"id\"]+1;$nst1 = mysql_query(\"SELECT * FROM notes WHERE user_id='$myrow[id]' AND id='$nastepna'\");$nst=mysql_fetch_array($nst1);if($nst[\"tresc\"] != \"\"){?><A HREF=\"notes.php?akcja=pokaz&wid=<?$nst2 = $myrow1[&#092;"id\"] + 1;echo $nst2;?>\">NASTPNA</A><?}else{?>Następna<?}?></TD></TR></TABLE>
  6. <TABLE WIDTH=\"500\"><TR><TD><?echo $myrow1[&#092;"data\"];?></TD><TD><?echo $myrow1[&#092;"tytul\"];?></TD></TR><TR><TD COLSPAN=\"2\"><?echo $myrow1[&#092;"tresc\"];?></TD></TR></TABLE>

zmienna "wid" przesyłana przez get podaje numer notatki wybrany z listy. w tym kodzie jest pokazane jak ja chciałem to zrobić tylko że nie działa.
ARJ
żadnych pomysłów??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.