Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 laptopy 1host
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
fr33d0m
Mam 2 laptopy. Windowsa 7 na obu. Używam XAMPPA i chciałbym te dwa laptopy połączyć w taki sposób, abym na jednym laptopie tworzył projekt, a na drugim laptopie miałbym bezpośredni podgląd tworzonego projektu po kliknięciu F5. Wiem, że jest to możliwe, tylko nie wiem jak to skonfigurować... Any ideas?
piotr.pasich
Jeżeli na jednym laptopie jest już postawiony XAMPP to wystarczy wejść do Start->uruchom->wpisz cmd -> następnie ipconfig albo ipconfig. Tam będzie adres ip tego komputera np. 192.168.0.12 . Na drugim komputerze spróbuj wpisać http://192.168.0.12 w przeglądarce. Gdyby nie było efektu trzeba sprawdzić czy XAMPP ma w windowsie dostep do sieci.

Jakbyś chciał zamiast adresu IP wpisywać domenę to warto poczytać na temat pliku hosts w windows 7 (google: windows 7 hosts)

Pozdrawiam,
Piotr
Lysiur
Dwa laptopy najlepiej umieścić w jednej sieci (np.: niech pracują pod jednym router'em). Laptop A - ma xampa i jakieś IP_LaptopA. Z Laptop B w przeglądarce zamiast localhost/... wpisujesz IP_LaptopA/... i powinno wszystko działać jak należy.

Jeśli takie odwołanie nie będzie działć, to prawdopodobnie coś blokuje, np.: antywirus/zapora windowsa.
fr33d0m
Wiedziałem, że odpowiedź będzie banalnie prosta... dzięki wielkie!
Teraz podłącze po monitorze do kompa i zaoszczędzę na karcie graficznej obsługującą 4 monitory. Yeah! biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.