Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie danych z bazy PROBLEM
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
gados82
Witam mam wielki problem z usuwaniem danych z bazy dancyh. I nie wiem gdzie problem leży czy po stronie tworzenia tabel w bazie danych czy po stronie skryptu php dodającego dane.

Oto adres stronki do bazy.

Baza

PROBLEM.

JEzeli wpisze do tabeli kilku pracowników o numerach id_pracownika:
1
2
3

i usune pracownika z numerem 2 to nie moge dodac nowego bo skrypt zlicza ilość wierszy i dodaje 1 wiec wychodzą 2 wiersze +1 = id_pracownika 3 a taki juz istnieje i klucz nie pozwala na dodanie takiego samego id_pracownika co robić?questionmark.gif?

1. <?
  2.  
  3. if (!$conn) 
  4. {
  5.  $conn = pg_connect(&#092;"host=localhost user=swieciu dbname=swieciu\");
  6. } 
  7.  
  8. $wynik = pg_query(&#092;"select * from pracownicy\"); 
  9. $ilosc_wierszy=pg_num_rows($wynik);
  10. $ilosc_wierszy++;
  11. $dane=&#092;"($ilosc_wierszy,\";
  12. for ($i=1;$i<$ile;$i++)
  13. {
  14.  $nazwa=&#092;"pole\".$i;
  15.  if ($i==$ile-1)
  16.  {
  17. $dane.=&#092;"'\".$$nazwa.\"'\";
  18.  }
  19.  else
  20.  {
  21. $dane.=&#092;"'\".$$nazwa.\"',\";
  22.  }
  23. }
  24. $dane.=&#092;")\";
  25. print &#092;"Wstawiono dane: <i> $dane </i><br/>\";
  26. $wynik = pg_query(&#092;"insert into pracownicy( id_pracownika , imie, nazwisko, miejscowosc, kod, ulica, telefon) values \".$dane); 
  27. $ilosc_zwroconych=pg_affected_rows($wynik);
  28.  
  29. print &#092;"<i>Ilosc wstawionych wierszy:</i> <b>$ilosc_zwroconych</b><br>\";
  30. print &#092;"<i>Ilosc wierszy w tabeli:</i> <b>$ilosc_wierszy</b><br><br><hr>\";
  31.  
  32. include &#092;"wysw_p.php\";
  33. //include \"form.php\";
  34.  
  35. ?>

a to tabela

1. CREATE TABLE pracownicy(
  2. id_pracownika int,
  3. imie varchar(20),
  4. nazwisko varchar(100),
  5. miejscowosc varchar(100),
  6. kod varchar(20),
  7. ulica varchar(100),
  8. telefon varchar(100),
  9. CONSTRAINT id_pracownika_kg PRIMARY KEY (id_pracownika)
  10. );
yavaho
Dzisiaj byl podobny post
zobacz
Odpusc sobie z ta kabinacja z "id_pracownika" to jest primary key. Pozwol ze SQL bedzie sobie to mumerowal.
nocnyMark()
dodaj do id_pracownika w mysql wlasciwosc auto_increment
wtedy id bedzie przydzielane automatycznie, unikalne, zawsze jedno wieksze niz ostatnio

potem z php jak wrzucasz to:

1. <?php
  2.  
  3. $wynik = pg_query(&#092;"insert into pracownicy( NULL , imie, nazwisko, miejscowosc, kod, ulica, telefon) values \".$dane);
  4. $ilosc_zwroconych=pg_affected_rows($wynik);
  5.  
  6. ?>
gados82
Cytat(nocnyMark() @ 2004-09-20 00:31:34)
dodaj do id_pracownika w mysql wlasciwosc auto_increment
wtedy id bedzie przydzielane automatycznie, unikalne, zawsze jedno wieksze niz ostatnio

potem z php jak wrzucasz to:

1. <?php
  2.  
  3. $wynik = pg_query(&#092;"insert into pracownicy( NULL , imie, nazwisko, miejscowosc, kod, ulica, telefon) values \".$dane);
  4. $ilosc_zwroconych=pg_affected_rows($wynik);
  5.  
  6. ?>

mozesz troszke jaśniej bo zabardzo nie wiem o co chodzi z ty auto_increment, pisze to wszystko w psql (putty) i nie wiem zabardzo jak nadac ta własciwość??
gdzie wpisac czy co?questionmark.gif dry.gif
Yarecki
Cytat(gados82 @ 2004-09-20 01:40:01)
mozesz troszke jaśniej bo zabardzo nie wiem o co chodzi z ty auto_increment, pisze to wszystko w psql (putty) i nie wiem zabardzo jak nadac ta własciwość??
gdzie wpisac czy co?questionmark.gif dry.gif

W PostgreSQL nie ma auto_increment. W FAQ napisali, że taki efekt można uzyskać ustawiając typ SERIAL dla klucza podstawowego.
zalew
coby sprecyzowac to co powiedzial yarecki: nie ma auto_increment jako wlasciwosci, bo jest cos takiego jak sekwencje (ktorymi mozesz ustawic rozmajte wielkosci incrementu, wielkosci poczatkowe, koncowe itp) i przydzielac je kolumnom. kiedy dajesz typ serial to taka sekwencja sie automatycznie tworzy przez baze i ta kolumna z niej korzysta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.