Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana metody porównywania napisów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Delleg
Mam bazę danych MySQL na Debianie Squezze w sieci lokalnej. Korzystam z programu komputerowego napisanego w NET framework, który ją wykorzystuje. Program tworzy bazę z błędnym kodowaniem latin1_swedish_ci, a nie utf8_polish_ci. Jak zmienić kodowanie wszystkich tabel i rekordów?. Korzystam z phpMyAdmin, mam uprawnienia i dostęp do serwera.
Crozin
Dla każdej tabeli/kolumny musisz wykonać osobne zapytanie. Napisz sobie skrypt, który pobierze listę wszystkich tabel (SHOW TABLES) oraz wszystkich kolumn danej tabeli (SHOW COLUMNS) i na tej podstawie przygotuje n zapytań ALTER TABLE modyfikujących system porównywania znaków.

Ewentualnie, jeżeli masz możliwość utworzenia wszystkich tabel od nowa, dla czystej bazy danych ustaw ręcznie domyślny system porównywania znaków. Wtedy dla każdej nowo utworzonej tabeli/kolumny zostanie zastosowany właśnie on (chyba, że w zapytaniu tworzącym tabele/kolumnę jest jawnie podany system porównywania znaków).
Delleg
Niby proste ale dla kogoś kto zna MySQL, czy możecie spreparować mi taki skrypt? bardzo Was proszę.
Chyba że jest jakiś program Windows-owy który mi na to pozwoli?, bo w phpMyAdmin nie chce tego zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.