Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zamykanie skryptu "z zewnątrz"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KO_shi
Witam

Dla testów napisałem wieczną pętle w skrypcie a następnie uruchomiłem i to nawet dwukrotnie. Teraz mam problem po muszę oba te skrypty zatrzymać. I nie wiem jak.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę.

Pozdrawiam
nospor
lol smile.gif

Jeśli windows to ctrl+shift+esc i masz listę procesów.... zabij php (lub apache). Jeśli linux to ctrl+esc i masz liste procesów... zabij php (lub apache)
KO_shi
hmm. to znaczy. uruchoamiam przeglądarkę (bo tylko tak mam dostęp do komputera na którym uruchomiłem) a potem ctrl-alt-delete... czy też mam taką komendę wysłać po ftp.

No gdybym to odpalił na swoim kompie to byłoby tak proste i nie zawracałbym nikomu głowy.
Ale mam serwer wykupiony na u dostawcy dlatego szukam jakiejś funkcji która potrafi zabijać taki działający skrypt. Coś na podobieństwo polecenia Kill.
nospor
Hehe, myślalem ze ty to lokalnie odpaliłes a ty na serwerze do ktorego nie masz dostepu ssh....
!*!
Zgłoś to do dostawcy, niech sam ubije u Ciebie ten proces i po sprawie.
Jeśli to zwykły hosting, to samemu tego nie zrobisz. I tu to dość dziwne, hostingi raczej mają blokady jak skrypt za długo jest mielony, więc sam powinien się wyłączyć.
KO_shi
no to mam nadzieje że tu żadnej blokady nie załążą. Skrypt w założeniu będzie wykonywał kilka prostych operacji co 1 minutę więc pewnie nie obciąża zbytnio serwera. Póki co skrypty działają już drugi tydzień smile.gif

shell_exec()

Czy ta funkcja coś by mi pomogła?
nospor
No dziwne troche, ze to juz chodzi 2 tygodnie nonstop i jeszcze się nie zabiło. Dobry hosting smile.gif

Zrób sobie prostego ubijacza: sprawdzaj w skrypcie, czy nie istnieje np. plik kill_me.txt Jeśli istnieje, to skrypt ma się konczyc. Gdy wiec bedziesz chcial zabić taki skrypt, poprostu wrzuć plik kill_me.txt

Zaś co do zabicie tego co już teraz chodzi... to raczej shell_exec nie pomoze, bo do zabicia procesu byś musiał mieć uprawnienia właściwe, a tych raczej nie masz
!*!
Odpaliłeś pętlę która działa 2gi tydzień? biggrin.gif Poza tym, od automatyzacji zadań jest CRON.
KO_shi
Czegoś takiego jak CRON to chyba mi nie udostępnili... włąśnie dlatego chciałem sprawdzić czy mi będzie chodził taki skrypt.

W wersji docelowej zrobiłem ubijacza w postaci odpowiedniego pola statusowego w bazie MySQL. W ten sposób będę mógł zabić proces w dowolnej chwili. Póki co muszę zabić te wersje testowe.

A funkcje proc_close(), proc_terminate()... tylko że przeczytałem że one działają tylko na funkcje otwarte przez proc_open.

!*!
To czas zmienić hosting. CRON to standard. Uruchomienie w pętli zapytań mysql jest dość ryzykowne, z czasem się wyłoży.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.