Mati010
5.02.2013, 22:57:59
Witam, mam pytanie jak zrobić odliczanie czasu do końca tzw, chcę zrobić tak, że klient zamawia usługę i przypisuje mu te 31 dni i odlicza mu aż do 0 jeżeli będzie 0 to wypisze na ekranie KONIEC USŁUGI. Prosiłbym o pomoc.
W bazie danych masz datę kiedy usługa X się kończy? Jeśli tak, to w czym masz problem?
Mati010
5.02.2013, 23:13:53
Po prostu nie mam pomysłu na to.
Czy posiadasz jakaś bazę danych z aktualnie wykupionymi usługami użytkowników? Czy posiadasz w niej kolumnę data_waznosci lub podobną?
Damonsson
5.02.2013, 23:44:18
Nie odliczaj, przypisuj od razu do kolumny datę wygaśnięcia = NOW() + ileśDni. Wykonujesz tą operację tylko raz, a sprawdzając później za każdym razem porównujesz tylko dwie daty, bez zbędnego odliczania/doliczania dni wydaję mi się to optymalniejsze dla bazy danych.
I później po prostu sprawdzaj czy data wygaśnięcia >= NOW().
Mati010
7.02.2013, 14:38:11
Cytat(Damonsson @ 5.02.2013, 23:44:18 )

Nie odliczaj, przypisuj od razu do kolumny datę wygaśnięcia = NOW() + ileśDni. Wykonujesz tą operację tylko raz, a sprawdzając później za każdym razem porównujesz tylko dwie daty, bez zbędnego odliczania/doliczania dni wydaję mi się to optymalniejsze dla bazy danych.
I później po prostu sprawdzaj czy data wygaśnięcia >= NOW().
Dzięki o to własnie chodziło tylko nie miałem pomysłu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.