Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Flagi bitowe, ale w 2 stronę...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sniver
Chyba tak sie to nazywa arrowheadsmiley.png

Mianowicie mam następujący zapis:

<?php
$a = 1 | 2 | 4;
echo $a; // Pokaże 7
?>

Jak mam zrobić z tych 7, aby pokazało mi w 2 stronę że chodzi o zapis 1 | 2 | 4?

Ni jak tego nie kumam, naczytałem się i nadal nie rozumiem jak to zrobić... baaasmiley.gif
netmare
No tak to raczej nie pokaże wink.gif. Może chodzi Ci o sprawdzenie czy jak masz 7 to jest w tym np 2? Jeśli tak to możesz to sprawdzić 7 & 2. Jeśli np chciałbyś porównać 7 z 1 i 2 czyli 7 & 3 , czyli 7 & ( 1 | 2), to jeśli otrzymany wynik jest równy temu 3 to znaczy że wszystkie ze sprawdzonych flag są zapalone, 0 żadna z nich, inna wartość któraś z flag jest zapalona. I to tyle co mogę na szybko powiedzieć resztę doczytaj i policz 2 razy na piechotę to zrozumiesz.
no_face
Dobrze to nazwales, jest to bardzo wygodny sposob przechowywania informacji jak takze zaoszczedzenia pamieci na jej przechowywanie. Nie chce mi sie tego tlumaczyc, podrzuce pierwszy lepszy link z google: http://blog.kowalczyk.cc/2011/04/05/php-flagi-bitowe/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.