mauri
9.02.2013, 12:18:15
Jak dołączyć do strony www link taki, aby pokazała się strona z możliwością wpisywania przez każdego swoich uwag, artykułu lub innych treści, najlepiej bez logowania a tylko z hasłem. Schemat na razie jest taki: index.html pokazuje linki do kilku galerii a chciałbym aby jeden z linków kierował do takiego forum dyskusyjnego jak wyżej. Uczestnik forum powinien wpisać hasło ale to nie musi być konieczne. Wymaganie moje jest minimalne więc może nie muszę instalować całego CMS?
Szymciosek
9.02.2013, 13:53:11
Albo shoutbox jak napisał kolega/koleżanka wyżej, albo jakiś guestbook.
Myślę, że jedno jak i drugie spełni swoje zadanie.
Na indexie dajesz formularz :
<form action="comment.php" method="POST"> <input type="submit" value="Dodaj">
comment.php
if(empty($_POST['komentarz']){ echo 'wypełnij komentarz'; }
else
{
$koment = $_POST['komentarz']
$zap = "INSERT INTO baza (`komentarz`) VALUES ('$koment')";
Header ("Location: index.php"); }
I zrób bazę z rubryką komentarz atrybuty LONGTEXT NOT NULL
Jeżeli chcesz komentarze przypisywać do newsów to najlepiej pod każdym rób inną akcję np. ( action="comment.php?id="'.$row['idnewsa'].'"")
A nastepnie niech przesyła do bazy do rubryki idnewsa zmienną $GET_['id'] i później aby to odtworzyć pod danym newsem ( komentarze do niego )
SELECT FROM BAZA WHERE IDNEWSA = '".$row['idnewsa']."'
Yo.
mauri
10.02.2013, 11:20:02
Bardzo pomogłeś zeez, coś chce działać ale nie mogę sobie poradzić z tabelą; po załadowaniu strony dostaję:
Parse error: syntax error, unexpected '{' in /homez.106/xxxxxxxxx/comment.php on line 2
a tabelę wymyśliłem taką jak na obrazku:
Szymciosek
10.02.2013, 11:20:50
Pokaż kod - to podstawa.
Michasko
10.02.2013, 12:27:04
W kodzie podanym przez teez jest drobna literówka - brakuje nawiasu domykającego w IF-ie.
mauri
10.02.2013, 14:53:06
Kod html:
Kod
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head>
<body>
Tu nie ma na razie nic - będą próby z komentarzami...
<form action="comment.php" method="POST">
<textarea name="komentarz" cols=40 row=6>Wpisz swój komentarz</textarea>
<input type="submit" value="Dodaj">
</body>
</html>
Po załadowaniu tego kodu pojawia się stronka jak na obrazku:

Po dodaniu comment.php
Kod
<?php
if(empty($_POST['komentarz'])){
echo 'wypełnij komentarz';
exit;
}
else
{
$zap = "INSERT INTO baza (`komentarz`) VALUES ('$koment')";
mysql_query($zap);
Header ("Location: index.php");
}
?>
otrzymuję komunikat jak wyżej czyli:
Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /xxxxxxxxxx/comment.php on line 9
Michasko
10.02.2013, 14:55:06
Chłopie, naucz się czytać komunikaty błędów.
Masz dokładnie napisane, w której linijce którego pliku masz błąd:
Cytat
/xxxxxxxxxx/comment.php on line 9
do tego masz wyraz
Cytat
unexpected
, czyli interpreter się czegoś nie spodziewał. Czego?
Cytat
T_VARIABLE
- zmiennej. Czyli prawdopodobnie w poprzedniej linijce brakuje Ci średnika, nawiasu, albo czegoś takiego. Sprawdzasz:
Kod
i faktycznie, nie ma średnika.
teez
10.02.2013, 15:01:16
Wybacz, pisane z 'palca', ale sądziłem że z tak śmiesznym błędem już sobie poradzisz..
mauri
10.02.2013, 15:21:57
Średnik wstawiłem i dopiero się zaczęło:
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /homez.106/xxxx/comment.php on line 10
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /homez.106/xxxx/comment.php on line 10
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /homez.106/xxxx/comment.php:10) in /homez.106/xxxx/comment.php on line 11
Duży kłopot...
Szymciosek
10.02.2013, 15:23:02
Masz połączenie z bazą czy tylko skopiowałeś ten przykładzik z nadzieją, że to już wszystko i będzie działać?
mauri - nie przesadzaj, to są podstawy podstaw, weź się za jakiś kurs PHP, albo chociaż przeczytaj
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP
mauri
10.02.2013, 15:53:29
Oczywiście, że mam połączenie z bazą, instalowałem phpnuke, Joomla, coppermine, drupal itp. - i wszystko chodziło. Niestety, edytowanie plików php to - wiem - trudna sprawa. Myślałem, że - jak w tytule wątku - wstawienie czegoś gdzie można byłoby pisać komentarze, będzie całkiem proste. Dziękuję za pomoc, może trzeba postudiować php i MySQL.
Szymciosek
10.02.2013, 15:57:27
Bo takie komentarze są proste, to raczej nie ma nic z edycją plików php, bo tylko dodajesz kolejne wartości do bazy danych, a gdzieś indziej je odczytujesz i wyświetlasz.
Czego potrzebujesz:
- Połączenie z bazą + wiedza o zapisie i odczycie do i z bazy
- Skryptu, który wyświetli wszystkie wpisy i dodatkowo formularz, który pozwoli na dodanie kolejnego
To chyba na tyle.
Dodatkowych rzeczy nie będę wypisywał, bo chodzi Ci chyba o najprostsze rozwiązanie.
mauri
10.02.2013, 20:30:58
Dokładnie tak. Ale utworzenie nawet prostej tabeli w bazie wymaga sporo wiedzy. Skrypcik html od zeez działa dobrze dopóki nie następuje wywołanie comment.php - tu się waliło... Szkoda...
Szymciosek
10.02.2013, 20:32:26
Przysiądziesz na chwilę do kursu przy hasłach:
- Php insert into
- Php select from
i już będziesz umiał coś, a myślę, że nie jest dla Ciebie problemem zrobienie pętli na otrzymanych wyniku i wyświetlenie kolejnych danych z bazy.
Cytat(mauri @ 10.02.2013, 20:30:58 )

Ale utworzenie nawet prostej tabeli w bazie wymaga sporo wiedzy.
W linku jaki podałem masz gotowiec.
mauri
10.02.2013, 21:15:35
Cytat(!*! @ 10.02.2013, 20:40:04 )

W linku jaki podałem masz gotowiec.
Czy mówisz o linku do podręcznika
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP ?
Szymciosek
10.02.2013, 21:25:15
Na pewno o tym, w końcu do tego dał link. Niżej masz temat BAZY DANYCH. Te tematy sobie przejrzyj i na pewno coś wyniesiesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.