Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z sesjami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
whomean
Witam. Mam ogromy problem z uwierzytelnianiem użytkowników na stronie. Mam pewien kod który przepisałem z książki:

1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_POST['iduzytkownika']) && isset($_POST['haslo']))
  4. {
  5. //jeżeli użytkownik właś ni e pOdją ł próbę za l ogowani a
  6. $iduzytkownika = $_POST['iduzytkownika'];
  7. $haslo = $_POST['haslo'];
  8.  
  9. $bd_lacz = new mysqli('localhost', 'uwierzytel', 'uwierzytel', 'uwierz');
  10.  
  11. if(mysqli_connect_errno()) {
  12. echo 'Połączenie z bazą danych nie powiodło się: ' .mysqli_connect_error();
  13. exit();
  14. }
  15. $zapytanie = 'select * from uwierzytelnieni_uzytkownicy '
  16. ."where uzytkownik='$iduzytkownika' "
  17. ." and haslo=sha1('$haslo')";
  18. $wynik = $bd_lacz->query($zapytanie);
  19. if($wynik->num_rows>0)
  20. {
  21. // jeżeli dane są w bazie, zarejestrowanie identyfikatora użytkownika
  22. $_SESSION['prawid_uzyt'] = $iduzytkownika;
  23. }
  24. $bd_lacz->close();
  25. }
  26. ?>

Wczoraj wszystko dobrze działało, dzisiaj już nie. Wywala takie ostrzeżenie.
Cytat
Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp\sess_i3nrcg9h2redvag3sith6tci86, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in C:\Apache\htdocs\index.php on line 2

Pogooglowałem, utworzyłem katalog tmp, błąd zniknął. Mimo wszystko zmienna sesji nie zostaje zarejestrowana. W katalogu tmp pojawia się plik sesji, ale jest pusty. Myślałem, że problem tkwi w prawach dostępu do katalogu. Mam Windows 7 i problem z odznaczeniem kwadracika "tylko do odczytu". Od kilku godzin bez powodzenia próbuje odznaczyć ten przeklęty kwadracik. Wykorzystałem wszystkie rozwiązania jakie znalazłem w necie, ale żadne nie zadziałało. Dlatego zgłaszam się do mądrzejszych odemnie z prośbą o pomoc.
daniel1302
No a masz uprawnienia administratora aby odznacyzć ten kwadracik? Zaloguj się jako administrator lub uruchom opcje jako admin
whomean
Tak mam uprawnienia administratora. To jest jakiś bug. Jest masa założonych tematów o tym problemie, niestety żadne rozwiązanie nie pomogło. Zastanawia mnie dlaczego jednego dnia wszystko działało, a następnego przestało. Ktoś ma jakiś pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.