Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić ping serwera.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xxdrago
Witam,
potrzebowałbym stworzyć skrypt dzięki któremu użytkownik będzie mógł sprawdzić ping serwerów. Wszystko było by proste tylko to nie ma być:
mój serwer -> serwer
tylko
komputer użytkownika -> serwer

Takie coś jak tutaj:
http://www.zabijaka.pl/ (sprawdz ping)
http://www.disconnect.pl/ (pinguj)

proszę nie brać za reklamę. Może ktoś coś podpowiedzieć? wink.gif)
mstraczkowski
PHP działa po stronie serwera, więc raczej nie będziesz mógł pingować (Użytkownik -> Serwer).
Pokombinowałbym coś z javascriptem
xxdrago
No własnie, nie wiem czy dam rade tak zrobić, w javascript... IP, musiało by coś zwracać (tak mi się wydaje) jakiś obrazek czy coś.. W java pewnie bez problemu, tylko trzeba by umieć własnie java...
daniel1302
Nie zrobisz tego w JS, i w PHP też nie jest to tak oczywiste bo apache musi posiadać uprawnienia na wykonywanie poleceń systemowych co kaleczy jego bezpieczeństwo.

W Pear zrobisz funkcje, w JS ewentualnie na Socketach, wtedy JS łączy się z programem np w C albo PHPktóry będzie pingował serwer, i zwróci wynik w formie czytelnej dla JS
Wszystko oparte o ajax,

Nie osiągniesz czegoś takiego:
Komputer usera -> serwer tylko serwer -> serwer i wynik jest wyświetlany na komputerze usera.
vokiel
komputer użytkownika -> serwer?

Czyli zamiast uruchomić terminal/wiersz poleceń użytkownik wchodziłby na stronę i pingował poprzez www? Według mnie nie bardzo to ma sens, ale jeśli coś takiego potrzebujesz, to pozostaje tylko JS lub aplet Javy, bo tylko one będą wykonywane na komputerze użytkownika.

Jeśli potrzebujesz tylko czas odpowiedzi serwera, to nie koniecznie musisz korzystać z ping'a, możesz spróbować połączyć się z serwerem lub też po prostu pobrać stronę.
ano
Bardzo proste - mierz czas request'a AJAX do czegoś "małego" na serwerze (np do jakiegoś pliku statycznego o 0 bajtach wink.gif)
xxdrago
A jak nie ma takiego pliku ? smile.gif Pobawię się z java. Vokiel, może ty nie skorzystasz czy też ja , ale zobacz ile jest użytkowników w internecie którzy nawet nie wiedzą co to jest komenda ping w cmd...
ano
No to np do adresu "404"... Tylko pamiętaj o cross origin policy
xxdrago
Ale jest też taka opcja, że nie będzie zainstalowane apache smile.gif Już zabrałem się za jave, myślę ze to ogarnę i będzie jakoś to wyglądać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.