Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] statystyki w plikach txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Micchaleq
Witam wszystkich,

Mam pewien można powiedzieć logiczny problem. Otóż jeszcze czegoś takiego nie robiłem i jakby potrzebuje skonfrontować to z osobami które może już mają takie systemy bądź mają pojęcie jak one działają.
Moim celem jest stworzenie skryptu który będzie liczył statystyki czy to po kliknięciu w link czy po wejściu na stronę to w sumie bez znaczenia jednak sądzę, że dziennie będzie tego minimum 100 albo dużo więcej.

Zastanawiałem się nad rozwiązaniem bazy danych jednak wydaje mi się, że 100 zapytań ( na jednego użytkownika ) dodatkowych to spory wysiłek dla skryptu i fajniejszym rozwiązaniem było by trzymać to w plikach na serwerze.
Aktualnie wymyśliłem, że chciałbym aby były foldery o nazwie roku np 2013 a w nim pliki o nazwach miesięcy zawierające poszczególne dni z liczbą wejść/kliknięć oraz niezależny plik temp w którym gromadziły by się statystyki z danego dnia i po rozpoczęciu nowego dnia aby przerzucały się do konkretnego miesiąca.

Gdzie jest mój problem, jako że nie pracowałem za szczególnie do tej pory ani z plikami txt ani z innymi typami ( a przynajmniej dynamicznie ) nie wiem do jakiego formatu fajnie i łatwo by to zapisywać.
Ewentualnie czy dało by się wykluczyć plik temp w taki sposób by nie podmieniać całej zawartości pliku tylko dopisywać +1 do konkretnej wartości ( ale raczej to nie możliwe ).
Aktualnie w moim założeniu należało by przy rozpoczęciu każdego dnia zczytać plik określonego miesiąca oraz tempu, połączyć je i podmienić całą zawartość pliku danego miesiąca.

Co o tym sądzicie?
markonix
Jakby to był dobry pomysł to 90% skryptów w sieci opierałoby się na plikach tekstowych - a tak nie jest.

"100 zapytań to spory wysiłek"? Zastanawiałeś się ile zapytań generuje takie forum? Albo FaceBook?
moraw2008
Cytat(Micchaleq @ 19.02.2013, 22:36:35 ) *
Zastanawiałem się nad rozwiązaniem bazy danych jednak wydaje mi się, że 100 zapytań ( na jednego użytkownika ) dodatkowych to spory wysiłek dla skryptu i fajniejszym rozwiązaniem było by trzymać to w plikach na serwerze.
Aktualnie wymyśliłem, że chciałbym aby były foldery o nazwie roku np 2013 a w nim pliki o nazwach miesięcy zawierające poszczególne dni z liczbą wejść/kliknięć oraz niezależny plik temp w którym gromadziły by się statystyki z danego dnia i po rozpoczęciu nowego dnia aby przerzucały się do konkretnego miesiąca.

Witaj,

Z mojej strony mogę Ci napisać że przerabiałem już wiele razy Twój pomysł.
Jeśli można to zrobić na bazie danych to nie ma nawet wątpliwości która opcja jest lepsza.
Ja niestety pracowałem bez możliwości założenia bazy. Zrobiłem najpierw skrypty logowania oparte o pliki, później generowanie statystyk do plików. W kolejnych etapach powstały komentarze, ogłoszenia i wszelkiego rodzaju spisy wyświetlane na stronie i edytowalne po zalogowaniu - wszystko oparte o strukturę folderów, pliki tekstowe a w nich rekordy oddzielane znakiem "***". Super sprawa dla kogoś kto zaczyna.. tylko tyle.
Micchaleq
Sory za odkopanie tematu, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie statystyk.

Zakładająć, że chciałbym weryfikować użytkownika raz na 24h lepiej korzystać z sesji czy ciastek?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.