Witam wszystkich,
Mam pewien można powiedzieć logiczny problem. Otóż jeszcze czegoś takiego nie robiłem i jakby potrzebuje skonfrontować to z osobami które może już mają takie systemy bądź mają pojęcie jak one działają.
Moim celem jest stworzenie skryptu który będzie liczył statystyki czy to po kliknięciu w link czy po wejściu na stronę to w sumie bez znaczenia jednak sądzę, że dziennie będzie tego minimum 100 albo dużo więcej.
Zastanawiałem się nad rozwiązaniem bazy danych jednak wydaje mi się, że 100 zapytań ( na jednego użytkownika ) dodatkowych to spory wysiłek dla skryptu i fajniejszym rozwiązaniem było by trzymać to w plikach na serwerze.
Aktualnie wymyśliłem, że chciałbym aby były foldery o nazwie roku np 2013 a w nim pliki o nazwach miesięcy zawierające poszczególne dni z liczbą wejść/kliknięć oraz niezależny plik temp w którym gromadziły by się statystyki z danego dnia i po rozpoczęciu nowego dnia aby przerzucały się do konkretnego miesiąca.
Gdzie jest mój problem, jako że nie pracowałem za szczególnie do tej pory ani z plikami txt ani z innymi typami ( a przynajmniej dynamicznie ) nie wiem do jakiego formatu fajnie i łatwo by to zapisywać.
Ewentualnie czy dało by się wykluczyć plik temp w taki sposób by nie podmieniać całej zawartości pliku tylko dopisywać +1 do konkretnej wartości ( ale raczej to nie możliwe ).
Aktualnie w moim założeniu należało by przy rozpoczęciu każdego dnia zczytać plik określonego miesiąca oraz tempu, połączyć je i podmienić całą zawartość pliku danego miesiąca.
Co o tym sądzicie?