Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
marwol2
Witam! Mam skonfigurować apache tak, aby użytkownicy mogli do niego wrzucać strony przez FTP.
Bardzo pilnie potrzebuje komend, albo objaśnienia po kolei co mam zrobić,
potrzebne na wczoraj!
Pliss ~ Blondynka ;P
Crozin
Apache nie jest serwerem FTP, więc nie ma on absolutnie nic do rzeczy w tym przypadku. Musisz zainstalować sobie jakiś serwer FTP.
mar1aczi
Cytat(marwol2)
Bardzo pilnie potrzebuje komend,

Komendy zależą od systemu operacyjnego, na którym ten apache działa oraz uruchomisz usługę ftp.
Cytat(marwol2)
albo objaśnienia po kolei co mam zrobić,

1. Zainstalować serwer ftp i skonfigurować tak aby użytkownicy mogli się do niego zalogować (po podaniu hasła i użytkownika najlepiej smile.gif)
2. Skonfigurować apache tak, aby korzystał z katalogów domowych użytkowników - opcja UserDir (w jego konfiguracji).
marwol2
system operacyjny to linux ...

napisze mi ktoś komendy? Błagam was!
ohm
Jaka dystrybucja?
marwol2
ogólnie my to robimy w szkole na ocenę- dostałam 1 i chciałabym poprawić, bo inaczej mogę nie ukończyć szkoły (zostały mi 2 miesiące nauki, klasa maturalna, technik informatyk ;/). Wszystko robimy na Virtual Boxie, dostajemy zainstalowanego Centosa i musimy działać... (z tego co wiem to jest RedHat?) ogólnie bardzo proszę o pomoc, wiem, że można to zrobić w 10 minut - ale nie umiem i tyle. Jeżeli ktoś byłby tak miły i napisałby mi komendy to bardzo proszę również o ich wyjaśnienie, może to zrozumiem.... Bardzo dziękuję za pomoc.
ohm
http://www.howtoforge.com/centos-5.1-serve...tp-ispconfig-p6
Tutaj masz jako tako opisane. Reszta do znalezienia w internetach (zamiast konfiguracji i instalacji proftpd ze źródeł, możesz też ściągnąć przez yum).
marwol2
Dzięki wielkie! Może ktoś jeszcze pomoże?
mar1aczi
Zainstaluj sobie VirtualBoxa, następnie zainstaluj na nim CentOSa <- jak to zrobić z dużym prawdopodobieństwem było na zajęciach. Następnie zainstaluj apache2 a po nim któryś serwer ftp (proftpd, vsftpd, pure-ftpd). Nikt z nas nie wie który przerabialiście na zajęciach. Co i jak zrobić zapewne (znów) było na zajęciach. Jeśli na zajęcia się nie chodziło i nie umie się podstawowych prostych rzeczy to nie można skończyć szkoły i tytułować się 'technik informatyk'!
Opuszczone zajęcia musisz teraz odrobić z nawiązką - poświęcając więcej swojego czasu na zapoznanie się z tematem. Skąd w ogóle pomysł na szkołę o takim profilu? Ktoś Ci kazał? To o co pytasz to podstawy, naprawdę podstawy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.