marwol2
20.02.2013, 19:46:14
Witam! Mam skonfigurować apache tak, aby użytkownicy mogli do niego wrzucać strony przez FTP.
Bardzo pilnie potrzebuje komend, albo objaśnienia po kolei co mam zrobić,
potrzebne na wczoraj!
Pliss ~ Blondynka ;P
Crozin
20.02.2013, 19:59:12
Apache nie jest serwerem FTP, więc nie ma on absolutnie nic do rzeczy w tym przypadku. Musisz zainstalować sobie jakiś serwer FTP.
mar1aczi
20.02.2013, 20:04:13
Cytat(marwol2)
Bardzo pilnie potrzebuje komend,
Komendy zależą od systemu operacyjnego, na którym ten apache działa oraz uruchomisz usługę ftp.
Cytat(marwol2)
albo objaśnienia po kolei co mam zrobić,
1. Zainstalować serwer ftp i skonfigurować tak aby użytkownicy mogli się do niego zalogować (po podaniu hasła i użytkownika najlepiej

)
2. Skonfigurować apache tak, aby korzystał z katalogów domowych użytkowników - opcja
UserDir (w jego konfiguracji).
marwol2
20.02.2013, 22:47:14
system operacyjny to linux ...
napisze mi ktoś komendy? Błagam was!
marwol2
21.02.2013, 15:38:38
ogólnie my to robimy w szkole na ocenę- dostałam 1 i chciałabym poprawić, bo inaczej mogę nie ukończyć szkoły (zostały mi 2 miesiące nauki, klasa maturalna, technik informatyk ;/). Wszystko robimy na Virtual Boxie, dostajemy zainstalowanego Centosa i musimy działać... (z tego co wiem to jest RedHat?) ogólnie bardzo proszę o pomoc, wiem, że można to zrobić w 10 minut - ale nie umiem i tyle. Jeżeli ktoś byłby tak miły i napisałby mi komendy to bardzo proszę również o ich wyjaśnienie, może to zrozumiem.... Bardzo dziękuję za pomoc.
http://www.howtoforge.com/centos-5.1-serve...tp-ispconfig-p6 Tutaj masz jako tako opisane. Reszta do znalezienia w internetach (zamiast konfiguracji i instalacji proftpd ze źródeł, możesz też ściągnąć przez yum).
marwol2
21.02.2013, 22:33:49
Dzięki wielkie! Może ktoś jeszcze pomoże?
mar1aczi
22.02.2013, 08:42:19
Zainstaluj sobie VirtualBoxa, następnie zainstaluj na nim CentOSa <- jak to zrobić z dużym prawdopodobieństwem było na zajęciach. Następnie zainstaluj apache2 a po nim któryś serwer ftp (proftpd, vsftpd, pure-ftpd). Nikt z nas nie wie który przerabialiście na zajęciach. Co i jak zrobić zapewne (znów) było na zajęciach. Jeśli na zajęcia się nie chodziło i nie umie się podstawowych prostych rzeczy to nie można skończyć szkoły i tytułować się 'technik informatyk'!
Opuszczone zajęcia musisz teraz odrobić z nawiązką - poświęcając więcej swojego czasu na zapoznanie się z tematem. Skąd w ogóle pomysł na szkołę o takim profilu? Ktoś Ci kazał? To o co pytasz to podstawy, naprawdę podstawy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.