adam1226
20.03.2013, 22:36:22
Witam,
Jak można zrobić zeby z bazy danych pobrac okreslone dane z okreslonych komorek, a raczej kolumn, i potem zeby cala tabele w ktorej byly te komorki wyczyscic?
Czy da sie tak zrobic?
Randallmaster
20.03.2013, 22:41:47
Oczywiście że się da poprzez zastosowanie w sql auto_increment <- nadaje kolejny identyfikator po których można identyfikować rekordy i robić z nimi co się tylko podoba
adam1226
20.03.2013, 22:44:50
a tak dla bardzo poczatkujacych to od czego zaczac?
Posio
20.03.2013, 22:53:39
SELECT x FROM y WHERE z = q
and
DELETE * FROM y
Randallmaster
20.03.2013, 22:56:20
W internecie jest wiele tutoriali na temat programowania. Ja radzę zacząć od nauki php później sql. Niestety nie polecę żadnego ponieważ nie korzystałem.
Co do mojej osoby ja uczyłem się z książek a przy pisaniu programów resztę znalazłem w internecie.
Posio
20.03.2013, 22:59:10
PHP nie jest w zaden sposób związane z SQL'em . Jesli nie potrzebujesz uczyc się np PHP czy żadnego innego j.programowania tylko obsługi baz danych to tego nie rób - nie potrzebne Ci to. Co do tematu to wygoogluj troche o instrukcjach SELECT i DELETE, w zasadzie to zeby korzystac z podstaw potrzebujesz z 4 takie prościutkie instrukcje. That's all.
adam1226
20.03.2013, 23:02:19
to to akurat umiem, ale
znaczy sie chodzilo mi o skrypt zewnetrzny bez koniecznosci logowania sie
czyli powiedzmy wchodze sobei na strone klikam pobierz zapisuje mi sie na kompa plik tekstowy (albo gdzies na serwerze?) i w tym samym czasie usuwa sie to co zostalo pobrane
(ale za jednym kliknieciem z baz kilku stron ktore mnie interesuja)
chyba bede musial pomyslec zeby to zlecic nie mam tylko kompletnie pojecia jak to wycenic...
Posio
20.03.2013, 23:39:16
Mam dziś zły dzień, dobrze ze zaraz się kończy
<?php
if(isset($_POST['start'])) {
try {
$db = new PDO('mysql:host=;dbname=', '', '');
}
catch(PDOException $e)
{
echo 'Connection failed. Conntact with server admin.'; }
$dane = '';
$query = $db->query("SELECT * FROM q WHERE x = 'z'");
foreach($query as $q)
{
$dane .= $q['komorka1'];
$dane .= ' przerywnik ';
$dane .= $q['komorka2'];
}
$fp = fopen("result.txt", "w");
$db->exec("DELETE FROM q");
}
?>
<form action="" method="post">
<input type="hidden" name="start" value="1">
<input type="submit" value="Pobierz">
</form>
adam1226
21.03.2013, 00:53:48
dzieki, prosze o nr konta na pw
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.