niedawno ściągnąłem sobie paczkę doctrine 2, troszkę poczytałem o co z nim biega i 'napaliłem' się na jego obiektowość

Pobrałem paczkę pod dla WIN i siedze na środowisku XAMPP
mamy klika pytań, które nie rozumie zaczynając czytań dokumentacje(być może to wina mojego umysłowego translatora na niskim poziomie

Zrobiłem sobie plik
obj - to nazwa mojego projektu
homeTest.php
require '/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php'; $classLoader = new \Doctrine\Common\ClassLoader('Doctrine', '/library'); $classLoader->register(); // register on SPL autoload stack use Doctrine\ORM\EntityManager, Doctrine\ORM\Configuration; // ... if ($applicationMode == "development") { $cache = new \Doctrine\Common\Cache\ArrayCache; } else { $cache = new \Doctrine\Common\Cache\ApcCache; } $config = new Configuration; $config->setMetadataCacheImpl($cache); $driverImpl = $config->newDefaultAnnotationDriver(__DIR__.'/library/obj/Entities'); //tutaj utworzyłem folder gdzie wrzuciłem plik test.php (nie mam pojecia czy poprawnie że go tutaj umieściłem)co tu podać
$config->setMetadataDriverImpl($driverImpl); $config->setQueryCacheImpl($cache); $config->setProxyDir(__DIR__.'/library/obj/Proxies'); // tutaj utworzyłem kolejny folder z przyczyn że nie wiem po huhu on jest ^^co tu podać
$config->setProxyNamespace('obj\Proxies'); // j.w.co tu podać
if ($applicationMode == "development") { $config->setAutoGenerateProxyClasses(true); } else { $config->setAutoGenerateProxyClasses(false); } 'dbname' => 'test', 'user' => 'test', 'password' => 'test', 'host' => '192.168.36.9', 'driver' => 'pdo_mysql',); $em = EntityManager::create($connectionOptions, $config); // nizej to juz moja improwizacja poniweaz nie wiem jak to ugrysc, może bedzie ktoś tak miły i mi wyjasni moich pare niejsasność $cos = $em->find('test', 1);
test.php
<?php /** * @Entity * @Table(name="test") */ class Test { //pola i tabelki nazywają się jak zmienne poniżej więc nie jest musowe deklarowanie nazw /** @Column(type="integer") */ private $id; /** @Column(length=20) */ private $test; } ?>
na koniec jeszcze jedno pytanie czy doctrine nie ma narzędzia do automatycznego generowania(mapowania) class na podstawie tabelek w bazie??
Pozdrawiam