Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja sprawdzająca wolne miejsca na liście i uzpełnianie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghastblood
Witam potrzebuje zrobić funkcję która będzie sprawdzała wolne miejsca i uzupełniała je

dla przykładu kino mamy rzędy a,b,c,d,e itd każdy rząd ma 15 miejsc i dodaje klienta do bazy danych i automatycznie zostaje zwrócone do którego rzędu i miejsca został dany klient przypisany taka funkcja powinna również sprawdzać mi czy dany klient nie jest wpisany 2 razy na taki sam seans(zakładając że filmy zaczynają się zawsze o pełnej godzinie) czyli Jan Kowalki nie może być na 2 różnych seansach o tej samej godzinie nie może być 2 janów kowalskich na tym samym seansie o tej samej godzinie(uwzględniając unikalny klucz np: PESEL)

Proszę o pomoc
Posio
OK, teraz kolego zdecyduj się, czy ktoś ma Ci to napisac / pomóc w napisanianiu / nakierować ? bo póki co czuję, że chcesz otrzymać gotowca ?
ghastblood
Cytat(Posio @ 24.03.2013, 23:44:18 ) *
OK, teraz kolego zdecyduj się, czy ktoś ma Ci to napisac / pomóc w napisanianiu / nakierować ? bo póki co czuję, że chcesz otrzymać gotowca ?

To źle czujesz ja potrzebuje żeby mnie ktoś nakierował bo nie potrafię wgl się za to zabrać nie wyobrażam sobie nawet jak to powinno działać.

Owszem fajnie jest dostać gotowca ale z niego wiele się nie nauczę tylko bezsensownie skopiuje.
Wazniak96
Nic trudnego. Skoro kazdy ma dostawac automatycznie miejsce to chyba wiadomo że będą dodawani po kolei. Skoro jezt 5 rzędów po 15 miejsc to kolejna 15 bd kolejnym rzędem, to powiedzmy ze osobie przypisujemy numerek 31, wiemy że siedzi w 3 rzędzie, na pierwszym miejscu.
Sprawa z seansami prosta. Zapisujemy rekord | pesel | seans | numer, i wtedy zapytanko proste czy istnieje taki rekord z tą godziną i oeselem. smile.gif
Posio
Tworzysz użytkownika -> generujesz dla niego miejsce w sali - > dodajesz go do sali i danego miejsca (generujac miejsce mozesz je sobie zwrocic) -> w tabeli z miejscami dodajesz kolumne userID czy cos w ten desen. Potem po prostu sprawdzasz, czy uzytkownik o danym userID istnieje w danej tabeli czy nie. Jeśli tak to nie dodajesz, jeśli nie dodajesz. Sama logika...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.