Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][PHP][PROBLEM] Przełożenie strony w html'u na php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Erbeen
Witam.
Na początku przedstawię wam moją stronkę. Jest to http://erbeen.xorg.pl
Strona początkowo była robiona przeze mnie na zaliczenie do szkoły. Ale zbyt bardzo mnie to zaciekawiło i teraz to już hobby. Strona ta jest zrobiona w języku html (co pewnie widać w pasku adresu). Zamierzam przełożyć ją na php chociażby dlatego aby przy każdej edycji menu, nie wprowadzać zmian w każdej podstronie, albo żeby dodać odtwarzacz z klimatyczną muzyczką na poziomie klawiszy nawigacyjnych, która nie wyłączała by mi się przy każdym kliknięciu w odnośnik do innej podstrony.

Szukałem długo po necie, jak to zrobić, ale nadal nie wiem wszystkiego i nie mam pewności czy strona nie ulegnie walidacji (nigdzie nie dostałem konkretnej odpowiedzi).

Strona jest podzielona na stosunkowo dużo części, które zawierają sie w innych etc. A wygląda to tak:

http://screenshooter.net/0358939/26_03_2013__18_30_27 (poniżej wytłumaczenie zaznaczonych kolorów).

nagłówek
***logo
***kontakt
zawartość środek
***zawartość lewa
******menu
******umiejętności
*** zawartość prawa (tu oczywiście treść każdej podstrony)
stopka
***lewa stopka

Jeżeli ktoś jeszcze nie zrozumiał o co mi chodzi, to zależy mi na tym żeby każdy element, np. nagłówek, menu, stopka, treść podstrony itd. były w osobnym pliku. A właściwy plik na którym będzie bazowała każda podstrona składał się z odnośników do tych plików i niczego więcej.

I jeżeli możecie podpowiedzcie mi jak to wszystko połączyć ze stylem CSS na którym bazuje stronka.

Moją największą obawą jest to, że przy tych całych odnośnikach, elementy strony sie poprzestawiają, a to jest w tym wypadku niedopuszczalne, bo mam tam wszystko dopasowane co do piksela.
verr
Hm, w takim razie musisz stopkę, header czy dowolny element który chcesz aby był w osobnym pliku po prostu "wkleić" do indexu, chodzi tu o to, że kreujesz plik .php z odpowiednia zawartością, a następnie w głównym pliku zamieszczasz:

Kod
include("twojpik.php");

Chyba o to ci chodziło smile.gif
Erbeen
Cytat(verr @ 26.03.2013, 20:16:08 ) *
Hm, w takim razie musisz stopkę, header czy dowolny element który chcesz aby był w osobnym pliku po prostu "wkleić" do indexu, chodzi tu o to, że kreujesz plik .php z odpowiednia zawartością, a następnie w głównym pliku zamieszczasz:

Kod
include("twojpik.php");

Chyba o to ci chodziło smile.gif

No tak tak o to właśnie po części. Ale czy elementy sie nie przestawią i jak to ma sie do stylu w css.
pedro84
Dla CSS? Żadne. Nic Ci się nie "przestawi" jak w odpowiedniej kolejności pliki dołączysz.
MrCoody
styl css wrzucasz do pliku index.php <--- strona główna

a w niej dajesz

1. include('twojplik.php');

poczytaj o tym w manualu biggrin.gif
Erbeen
ale rozumiem ze w w kazdym pliku w tą powiedzmy stopka ma być w <head> ścieżka do skryptów i stylów...

o jakiej kolejności mówisz?
MrCoody
załóżmy że strona wygląda tak:

1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Strona Główna</title>
  4. <link href="css/styl.css" rev="stylesheet" rel="stylesheet" />
  5. </head>
  6. <body>
  7.  
  8. <?php
  9. include("php/naglowek.php");
  10. include("php/menu.php");
  11. include("php/content.php");
  12. include("php/stopka.php");
  13. </body>
  14. </html>

A hierarchia:

* css
** styl.css
* php
** content.php
** stopka.php
** naglowek.php
** menu.php
* index.php

a w plikach stopka.css nie dajesz w takim wypadku <link> do css biggrin.gif
Erbeen
no i nie wyszło...

wygląda to tak:
http://screenshooter.net/0358939/26_03_2013__21_33_50

tu kod (może na podstawie rozmieszczenia elementów jakie pokazałem w 1 poście podpowiecie co jest źle):
Kod
<html>
<head>
            <link rel="stylesheet" href="themes/default/default.css" type="text/css" media="screen" />
            <link rel="stylesheet" href="themes/light/light.css" type="text/css" media="screen" />
            <link rel="stylesheet" href="themes/dark/dark.css" type="text/css" media="screen" />
            <link rel="stylesheet" href="themes/bar/bar.css" type="text/css" media="screen" />
            <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
            <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/glowny.css" />
            <title>E    r    b    e    e    n</title>
            <link rel="stylesheet" href="css/nivo-slider.css" type="text/css" media="screen" />
</head>

<body>

<?php
include("naglowek.php");
?>

<div class="zawartosc">
                <?php
                include("zawartosc_gora.php");
                ?>
                <div class="zawartosc_srodek">
                            <?php
                            include("zawartosc_lewa.php");
                            include("glowna.php");
                            ?>
                </div>
                <div class="zawartosc_dol">

</div>
</div>

<?php
include("stopka.php");
?>

</body>    
</html>
MrCoody
Można zrobić jak mówiłem biggrin.gif Zobacz to: http://www.sendspace.pl/file/c2010b556a9502a53420f6f
Działa jak się tak zrobi biggrin.gif
Można też zrobić w jednym pliku taki szablon jakby biggrin.gif to się nazywa profesjonalnie System Szablonów biggrin.gif ale pierdzielenia jest z tym biggrin.gif
pokombinuj, to działa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.