Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ogromna prosba od zupelnego nowicjusza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaszyn
szanowni panstwo
probuje stworzyc strone poswiecona wyszukiwaniu w/g odpowiednich kryteriow odpowiednich samochodow.(cos jak mobile.de) po 1 w mysql zrobilem baze danych dodalem rekordy itd pozniej wrzucilem kody php ktore dzialaj na serw.
no i zaczal sie problem poniewaz zeby wyszukac jakis tam samochod klient musi podac wszystkie kryteria tj marke model, kolor rok itd a przeciez nie wszyscy klienci szukaja az tak konkretnie sa tacy co chca zobazcy np wszystkie mercedesy.
niestety bawie sie w php pare dni kupilem ksiazke cos tam sklecilem i wiecej niestety niewiem jak. bardzo prosze o pomoc strona www.cihs.iq.pl
podam oczywiscie e mailem hasla do konta wwwi bazy mysql

z gory dziekuje za pomoc
ARJ
witam
podejrzewam że w tej wyszukiwarce masz pola tj. marka, model itd. aby wyświetlić z bazy danych odpowiednie auta trzeba zastosować następującą komende mysql - WHERE
  1. SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE nazwa_pola="wartość"

przykład:
  1. $result1 = mysql_query("SELECT * FROM baza WHERE marka='$_post[marka]'");
  2. $myrow1 = mysql_fetch_array ($result1);

i reszta kodu wyświetlająca dane wyjściowe. tutaj następuje wyświetlenie rekordu który odpowiada idealnie wybranym kryteriom.
jest też możliwość użycie LIKE, która wyświetla rekordy w których znajduje się podana fraza.
  1. SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE nazwa_pola LIKE "wartość"

przykład:
  1. SELECT * FROM autor WHERE marka LIKE "merc%"

polecam przeczytanie prostego kursu mysql
http://www.netteria.net/programowanie/mysql/kurs.php
kaszyn
oczywiscie tak to zrobilem uzywajac like, ale problem mam w czym innym
chodzi o to ze jest wiele kryteriow na stronie ale przeciez odwiedzajacy strone nie wszystkie kryteria chce wypelniac . nie szuka mercedesa czarnego z 2000r model s klasa z przebiegiem 2000km i za cene 100000 ale szuka tylko wylacznie mercedesow np czarnych i z tym mam problem. do tej pory dziala mi to tak ze trzeba podac wszystki kryteria aby sql odpowiedzial . o to jest ze tak powiemm problem z ktorym nie moge sobie poradzic domyslam sie tylko ze pewnie trzeba uzyc if cos tam
ARJ
niejestem pewny bo akurat w tej chwili niemam czasu na analizowanie kodu ale:
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_post[marka])){
  4. $marka = $_post[marka];
  5. }else{
  6. $marka = &#092;"%\";
  7. }
  8. $result1 = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM baza WHERE marka LIKE $marka\");
  9. $myrow1 = mysql_fetch_array ($result1);
  10.  
  11. ?>

w zapytaniu daje się dalej AND i następne warunki
kaszyn
thx sprobuje czy tak pojdzie
Seth
Zla nazwa tematu. Blokuje.

Prosze przeslac mi poprawny temat na PW, a go odblokuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.