Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tabelka z oplywajacym tekstem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
mikemat
witam!!!

spodobal mi sie sposob prezentacji tresci na gazeta.pl, a dokladnie chcialbym Was prosic o pomoc, bo nie wiem jak zrobic cos takiego jak w linku nizej:

jak to zrobic questionmark.gif - KLIK

chodzi mi o to ze powyzej zdania:
Cytat
Były szef rządu uczestniczył w posiedzeniu rady programowej miejskich struktur SLD.

konczy sie po prawej stronie kolumna z tabelka "SERWISY".

Do tego miejsca glowny tekst artykuly jest zmniejszony o rozmiar tej kolumny, a ponizej tabelki "SERWISY" jest juz pod nia. Czyli tak jakby ja oplywa pod spodem.

Jest to swietny sposob na wrzucenie czegos na strone przy glownym tekscie, ktory ma np. 2 ekrany, a nasze info tylko np. 250 px wysokosci, standartowo ta mala kolumna musialby byc na cala dlugosc (wysokosc) strony - czyli w moim przykaladzie na 2 ekrany.

jesli ktos z Was wie jak cos takiego sie robi, to bardzo prosze o podpowiedz, za ktora z gory dziekuje smile.gif
wassago
  1. <div style="height 100%; border: solid 1px yellow">
  2. <div style="float: right; width: 100px; height 300px; border: solid 1px red">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.</div>
  3. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.
  4. </div>
mikemat
dzieki za odpowiedz winksmiley.jpg

czy jest jeszcze inny sposob na zrobienie plywajacej tabeli questionmark.gif?

wydaje mi sie, ze na gazeta.pl rozwiazali to w inny sposob questionmark.gif?
wassago
to wydaje ci sie bo na 99% jest to zrobione tak jak w moim przykladzie.
Kuziu
Jeśli robisz to w tabelach

to poprostu możesz zastosować COLSPAN i ROWSPAN
mikemat
juz udalo mi sie zrobic, wykorzstalem zmieniona troche skrypt wassago

rowspan i colspan nie moglem wykorzystac

dziekuje za pomoc
Kuziu
Cytat

Nie mogłeś bo niewiedziałeś jak ... ale sie da
party
Ale przecież colspan jest bezsensu :]
yavaho
Cytat(Kuziu @ 2004-10-04 21:15:19)
Cytat

A moglbys napisac cos wiecej?
Obliczasz ilosc znakow w prawej kolumnie i porownujesz to z lewa?
mikemat
Cytat(Kuziu @ 2004-10-04 21:15:19)
Cytat

moim zdaniem sie nie da, jesli uwazasz sie da to prosze o przyklad winksmiley.jpg

teraz jest to dyskusja czysto akademicka, bo juz rozwiazalem problem dzieki Waszej pomocy, ale jesli mozna podyskutowac i na przyszlosc komus pomoc z podobnym problemem to sie tylko nalezy cieszyc smile.gif

tak, wiec do dziela

potrzebna tabela:

a. 1 kolumna A na cala dlugosc (wysokosc) tabeli
b. 1 kolumna B (lub tabela) znajdujaca sie w srodku kolumny A, ktora znajduje sie w prawym gornym rogu A,
kolumna B ma zmienna wysokosc (w zaleznosci od ilosci danych / tekstu) i oplywa ja tekst z lewej strony i pod spodem (wlasnie to jest najtrudniej osiagnac)

jesli cos takiego zrobisz uzywajac colspan i rowspan, to chyle czoło aaevil.gif

jesli zle wytlumaczylem a.b. to moge to zrobic graficznie.
party
Można to zrobić colspanem.

Cytat
<table>
  <tr>
      <td>tutaj tekst</td>
      <td>tutaj tabelka</td>
  </tr>
  <tr>
      <td colspan="2">tutaj reszta tekstu</td>
  </tr>
</table>

Tylko, że ten sposób jest bezsensu, ponieważ wstawiając mało tekstu do pierwszej kolumny i tak będzie ona rozciągnięta na taką wysokość jaką posiada tabelka... Wiec najlepiej to jest zrobić to na DIV'ach.
mikemat
Cytat(party @ 2004-10-05 07:21:07)
Można to zrobić colspanem.

Tylko, że ten sposób jest bezsensu, ponieważ wstawiając mało tekstu do pierwszej kolumny i tak będzie ona rozciągnięta na taką wysokość jaką posiada tabelka... Wiec najlepiej to jest zrobić to na DIV'ach.

nie mozna colspanem bo nie oplywa kolumny lub tabelki pod spodem tekst ohmy.gif

gratuluje zaczales post ze mozna... skonczyles post, ze nie mozna winksmiley.jpg guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.