Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Sprawdzenie czy wartość występuje PRZYNAJMNIEJ raz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Laran
Witam.

Jak sprawdzić czy podana wartość (np. ID) występuje CHOCIAŻ* raz oraz PRZYNAJMNIEJ** określoną liczbę razy.

* Sprawdzenie tylko do wystąpienie pierwszej wartości spełniającej kryterium, np. sprawdzić czy w kolumnie 'imiona' występuje 'Artur' i jeśli taką znajdzie to przerywa dalsze szukanie, bo znalazł CHOCIAŻ jeden wynik.

** Sprawdzenie czy dana wartość występuje określoną liczbę razy, np. sprawdzić czy w kolumnie 'imiona' występuje PRZYNAJMNIEJ trzy razy 'Artur'.

Z góry dziękujęsmile.gif
Michael2318
Cytat
* Sprawdzenie tylko do wystąpienie pierwszej wartości spełniającej kryterium, np. sprawdzić czy w kolumnie 'imiona' występuje 'Artur' i jeśli taką znajdzie to przerywa dalsze szukanie, bo znalazł CHOCIAŻ jeden wynik.

1. $sql = "SELECT COUNT(*) AS licz FROM `tabela` WHERE imiona = 'Artur' LIMIT 1";
  2. if ( !($result = mysql_query($sql)) )
  3. {
  4. die('error in sql<br>'.mysql_error());
  5. }
  6. $row = mysql_fetch_assoc($result);
  7. if ( $row['licz'] > 0 )
  8. {
  9. echo 'Znalazłem JEDEN wynik';
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo 'Przykro mi, w bazie nic takiego nie ma';
  14. }

Cytat
** Sprawdzenie czy dana wartość występuje określoną liczbę razy, np. sprawdzić czy w kolumnie 'imiona' występuje PRZYNAJMNIEJ trzy razy 'Artur'.

Bardzo podobnie:

1. $sql = "SELECT COUNT(*) AS licz FROM `tabela` WHERE imiona = 'Artur'";
  2. if ( !($result = mysql_query($sql)) )
  3. {
  4. die('error in sql<br>'.mysql_error());
  5. }
  6. $row = mysql_fetch_assoc($result);
  7. if ( $row['licz'] >= 3 )
  8. {
  9. echo 'Znalazłem TRZY lub więcej wyników. Aby wyświetlić ile dokładnie, wyechuj zmienną row["licz"]';
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo 'Przykro mi, w bazie nie ma tylu wyników.';
  14. }

Ew. możesz do zapytania dodać też LIMIT 3, wtedy zapytanie przerwie szukanie po znalezieniu pierwszych trzech wyników.
michau85
Możesz też skorzystać z funkcji mysql_num_rows która zwraca liczbę rekordów spełniających określony warunek.
skowron-line
Cytat(Laran @ 11.04.2013, 22:02:24 ) *
Witam.

Tu zwykły where wystarczy i sprawdzenie liczby zwracanych rekordów
Cytat(Laran @ 11.04.2013, 22:02:24 ) *
Jak sprawdzić czy podana wartość (np. ID) występuje CHOCIAŻ* raz oraz PRZYNAJMNIEJ** określoną liczbę razy.
+

1. SELECT imie, count( imie )
  2. FROM personel
  3. GROUP BY imie
  4. HAVING count( imie ) <3

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.