mam tabele z cechami towarów która wygląda mniej więcej tak:
symbol | cecha
1 | cecha 1
1 | cecha 3
2 | cecha 1
2 | cecha 2
czyli jeden towar wiele cech
do tej pory dodawałem tylko 1 cechę na raz obecnie chcę rozbudować skrypt o możliwość dodania do trzech cech towaru na raz
i na poczekaniu powieliłem INSTERTA ( odpowiednie wartości z formularzy )
$strSql = "INSERT INTO symbolcecha (SYM,cecha_id) SELECT SYM,'".$_POST['cecha_id']."' FROM towary WHERE EAN = '".$_POST['EAN']."'"; $strSql = "INSERT INTO symbolcecha (SYM,cecha_id) SELECT SYM,'".$_POST['cecha2_id']."' FROM towary WHERE EAN = '".$_POST['EAN']."'"; $strSql = "INSERT INTO symbolcecha (SYM,cecha_id) SELECT SYM,'".$_POST['cecha3_id']."' FROM towary WHERE EAN = '".$_POST['EAN']."'";
powiedzmy ze robi co ma robić cechy lądują tam gdzie powinny nan ten moment jest ok.
po wykonaniu operacji wyświetlam odpowiednią informację o powodzeniu i tu mam najpoważniejszy problem
z jedną cechą nie było problemu ale jak wyświetlić ze dodano 3 cechy ?
jednej cechy nazwę pobieram tak:
if (strlen($_REQUEST["cecha_id"]) && $_REQUEST["cecha_id"] != '0' ) $strWhere .= "sl_cechatw.id = '".$_POST['cecha_id']."' AND "; // if (strlen($_REQUEST["cecha2_id"]) && $_REQUEST["cecha2_id"] != '0' ) $strWhere .= "sl_cechatw.id = '".$_POST['cecha2_id']."' AND "; // if (strlen($_REQUEST["cecha3_id"]) && $_REQUEST["cecha3_id"] != '0' ) $strWhere .= "sl_cechatw.id = '".$_POST['cecha3_id']."' AND "; $sql = "SELECT towary.SYM, towary.NAZWA, towary.EAN, sl_cechatw.nazwa AS CECHA FROM towary INNER JOIN sl_cechatw "; //echo $sql;
jako komentarz są dodane dwie pozostałe cechy ale w taki sposób zwraca mi 0 rekordów
i odpowiednie info
echo ' <p><b>INFORMACJA</b></p><p>Dodano Cechę<b> '.$row['CECHA'].'</b> do <b>'.$row['SYM'].'</b> '.$row['NAZWA'].'</p>'.$eol;
chciałbym wyświetlić to w ten sposób:
Dodano Cecha 1, Cecha 2, Cecha 3 do 'SYMBOL - NAZWA'
da się to zrobić za pomocą jednego zapytania ?