Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wczytywanie zmiennych na wejście.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Micho
Witam startuje w konkursie, w którym trzeba należy npisać algorytm. Plik z algorytmem zostaje wysłany na serer i tam zostaje uruchomiony.
Napisałem algorytm i wszystko wydaje się okej. W treści zadania jest napisane:

Zadanie:
Napisz program, który wczyta ze standardowego wejścia opis rozmiaru tablicy, ilość kolorów i dostępnych klocków a następnie zwróci rozłożenie tych klocków na tablicy tak

i teraz moje pytanie czym pobrać i zwrócić te dane, tak aby zostały wczytane przez skrypt testujący.
Podam jeszcze ze organizatorzy umieścili skrypt testujący, który można pobrać tutaj:

Na potrzeby testowania kodu offline dostarczony jest Tester Po pobraniu pliku Testera, aby przetestować swój kod na pojedynczym zestawie danych testowych należy użyć polecenia: java -jar ColorTilesEvaluator.jar --exec EXEC-COMMAND --seed 3 --vis, gdzie :
EXEC-COMMAND to polecenie wykonujące Twój kod
matiit
PHP średnio nadaje się do rozwiązywania zadań ze SPOJów itd.

http://php.net/manual/en/features.commandline.io-streams.php - tu masz narzędzie do pobierania danych ze standardowego wejścia
Micho
to chyba nie działa, ponieważ mam taki plik index.php
  1. for($i=0;$i<=550;$i++){
  2. $x=rand(0,3);
  3. fputs($out, $i." ".$x."\n");
  4. }

tester wrzucam tam gdzie jest plik index.php
a następnie uruchamiam i dostaje taki błąd

Uploaded with ImageShack.us
matiit
Jejku a jest w ogóle możliwość używania php? Nawet w przykładzie jest podany program java.
MIcho
do wyboru jest: PHP, C++, Python
Java niema
Crozin
1. Do poczytania: https://www.google.com/search?q=php+run+scr...me&ie=UTF-8
2. Później, odpowiednią komendę wrzucasz jako wartość parametru --exec.
fhould teglyn
ale gdy uruchomie z konsoli php index.php

to wyświetla mi się ta pętla z losowymi wartościamy, czyli ok
Crozin
No widzisz, w konsoli podajesz php -f index.php, a programowi ColorTilesEvaluator jako komendę do wywołania podajesz samo index.php. Podpowiem, że całą komendę powinieneś ująć w cudzysłów by bezpiecznie zapisać spacje.
Micho
takie wywołanie
java -jar ColorTilesEvaluator.jar --exec "php -f index.php" --seed 1 --vis

i dalej jakiś błąd

-xxx-
dodam ze jeszcze po uruchomieniu tego zawiesza mi sie konsola i windows ja zamyka
Crozin
To już wygląda na błąd w samym programie do testowania, bez dostępu do jego źródeł ciężko cokolwiek sensownego stwierdzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.