Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netbeans gubi polskie znaki
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
szmulik
Witam
Mam problem z Netbeans.
Mam otwarty otwarte pliki z polskimi znakami i zamknę program.
Następnie gdy uruchomiam program ponownie wszystkie pliki które były otwarte zostają otwarte automatycznie.
Jednak zamiast polskich znaków są w nich krzaki.

Czy można temu jakość zapobiec?

mstraczkowski
Także mi się to zdarzało, wtedy wyłączałem netbeansa i uruchamiałem go ponowie.
szmulik
Tak wiem ze mozna to naprawic przez zamkniecie i otworzenie. Tylko ze czasami nieswiadomie zapisuje jakis plik z krzakami i wtedy dopiero pojawia sie problem.
zegarek84
więc zacznij korzystać z jakiegokolwiek systemu kontroli wersji... pod Netbeans nie musisz znać konsolowych poleceń a masz SVN, Git itd... polecam Git...
szmulik
Korzystam z svn. Jednak gdy gdy zamknę program przez wysłaniem nowej wersji to na wiele mi to się nie zda. bo po przywróceniu do ostatniej wersji utracę zmiany nad którymi pracowałem.

Często się też zdarza że to że netbeans skopał kodowanie zauważam dopiero parę dni później, gdy już powstało kilka nowych wersji pliku. Pracuje nad bardzo dużym projektem, w większości plików nie ma polskich znaków więc nie jestem specjalnie uczulony aby to sprawdzać i przez to tracę czujność, jak się trafi plik ze polskimi znakami to często tego nie zauważam. zamykam projekt otwieram go ponownie i dokonuje jakieś zmiany i zapisuje, dopiero po czasie wychodzi że kodowanie jest skopane.

Bardziej liczyłem zna to ze ktoś może zna rozwiązanie jak sobie poradzić z konkretnym problemem i zmusić netbeans aby otwierał ostatnie pliki z takim kodowaniem jak jest ustawione w projekcie a nie w jakimś dziwnymi ze krzakami.

No ale w każdym bądź razie dziękuje za odpowiedzi.

zegarek84
Jakoś ja jeszcze nie miałem problemów z polskimi znakami w Netbeans gdy tylko ja edytowałem dane pliki...
Masz dobrze ustawione kodowanie projektu?? - domyślnie UTF-8
Nie otwierasz czasem lub ktoś plików w jakimś innym edytorze zwłaszcza do lekkich przeróbek?? lub do podglądu ale edytor ustawiony z jakimś autozapisem (upewnij się z jakim kodowaniem otwierane są pliki w tamtych edytorach/notatnikach)questionmark.gif

możesz jeszcze bardziej oddzielić logikę od danych tekstowych i zwracać uwagę na datę zapisu plików zawierających dane tekstowe...

ps. przeglądając HISTORIĘ w Netbeans możesz przywrócić zmiany w jednym pliku (bądź nawet jego fragmencie...) - nie musisz w całym projekcie... nie pamiętam jak to dokładnie jest przeglądając historię spod SVN ale z pod Git'a nie ma z tym problemu... a Git'a możesz używać lokalnie i nie musisz znać poleceń przy edytorach IDE typu Netbeans...
szmulik
Tak mam kodowanie projektów ustawione na UTF-8 i edytuje pliki tylko w tym edytorze.

Na necie znalazłem taką wskazówkę
Cytat
Go to etc folder in Netbeans home --> open netbeans.conf file and add on netbeans_default_options following line:

-J-Dfile.encoding=UTF-8

Restart Netbeans and it should be in UTF-8

To check go to help --> about and check System: Windows Vista version 6.0 running on x86; UTF-8; nl_NL (nb)

Niestety u mnie to nie działa
mimo że dokonałem zmian w netbeans.conf we właściwościach programu pokazuje mi:
System: Windows 7 version 6.1 running on x86; Cp1250; pl_PL (nb)

Myślę że Cp1250; pl_PL może właśnie stanowić problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.