Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Okresowe wykonywane skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hosiek
Mam skrypt aukcji, dokładniej licytacji. Chce aby po zakończeniu się danej licytacji, wykonał sie skrypt sprawdzający najwyższą oferte i zrobiły weryfikacje. Z tym sobie poradzę, jednak nie wiem jak zrobić okresową akcje, bez względu na to czy ktoś jest obecnie na stronie czy też nie.
Maniek1313
Przypuśmy zapisuj sobie aktualną godzinę i napisz skrypt żeby np. co półgodziny spr. a jak ktoś wejdzie to zanim mu się strona załaduje , to najpierw skończy wszystko co przedtem jak np. (tą okresową akcję).

Mam nadzieję że zrozumiałeś mnie bo trochę chaotycznie to napisałem smile.gif
Hosiek
A jak zrobię co półgodzinne sprawdzanie jeżeli kogoś nie ma na na stronie obecnie ? bo mam obecnie iż po wejściu użytkownika sprawdza i wykonuje, jednak mam to połączone z pewnym serwerem więc musi sie to wykonywać dokładnie w momencie zakończenia aukcji.
Szymciosek
Cron - dodaj jakiś skrypt, który będzie sprawdzał czy aukcja się zakończyła.
Nie jest to może jakiś super pomysł, bo odświeżanie tego co 1s czy coś raczej nie byłoby dobre, ale jednak zawsze coś. Może też mały skrypt odświeżany co 1s nie jest taki zły.
lukaskolista
ja tam nie widze problemu...
  1. while (true)
  2. {
  3. // Tutaj Twoj kod...
  4.  
  5. sleep(1);
  6. }
Odpalasz np raz na dobe czy jak tam Ci wygodnie
timon27
Cytat(lukaskolista @ 4.05.2013, 09:45:57 ) *
ja tam nie widze problemu...
  1. while (true)
  2. {
  3. // Tutaj Twoj kod...
  4.  
  5. sleep(1);
  6. }
Odpalasz np raz na dobe czy jak tam Ci wygodnie

Tak przypadkiem nie rób - nie wiadomo jak hosting podchodzi do procesów które wykonują się godzinami - zapewne je ucina. A jeśli nie, to wykonując co jakiś czas bedzą się nakładać te same procesy.
Pomysł strasznie kiepski.
Najlepiej w cronie - po to jest, jednak pomysł Mańka nie jest zły.
Pytasz co jeśli nikogo nie ma na stronie?
A ja pytam - to jaka różnica czy aukcja się skończyła, skoro nikt tego nie widzi?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.