Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: laptop z windows - gdzie windows w razie problemów?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Może lamerskie pytanie, ale nie jestem na codzień z windows a mam tylko strzępki informacji więc wolałbym się upewnić.

Chcę kupić laptop z windows 8. Oczywiście płytki instalacyjnej win8 na oczy nie zobaczę więc tutaj mam pytania
1) Co się stanie gdy padnie windows - jak to windows. Jak mogę go przywrócić? Za starych dobrych czasów XP to się robiło format c:, instalowało z płytki i po problemie. Jak to się robi teraz?
Coś słyszałem, że w lapkach jest od razu jakby gdzieś na dysku instalka win8? Czy może muszę robić jakieś recovery disk?

2) Oczywiście lapek będzie z dyskiem z jedną wielką partycją - normalnie genialne.... Użyję więc partition magic do porobienia partycji. No i czy jak to zrobię, to nie rozwalę tej instalki windows, która gdzieś tam niby jest?

3) Bedę chciał zainstalować linuxa gdy już zrobię partycje. Czy instalując linuxa nie rozwale tej instalki windows ktora gdzieś tam niby jest?
!*!
Do laptopa powinieneś dostać CD lub flash. Po ich odpaleniu specjalny program odszukuje ukrytą partycje z instalatorem windows.
nospor
Czyli co, jak sformatuję partycje c (bo mnie windows padl totalnie), to wkladam taką płytkę, która szuka tej ukrytej partycji i normalnie odbywa się instalka windows jak za starych dobrych czasów XP?
!*!
Tak, tylko się upewnij że laptop takową posiada, bo to że ma preinstalowany system nie znaczy że taka jest w pakiecie wink.gif
nospor
Hehe, ok smile.gif

A co z pozostałymi pytaniami? Jak porobię sobie partycje przy pomocy partition magic to nie rozwalę tej ukrytej partycji z instalką?
!*!
Z tego co pamiętam to nie da się ich usunąć, one są tylko do odczytu i nie widzisz jej przez PM.
Spawnm
Ukrytą partycję można wywalić, ja tak zrobiłem pozbywając się w7.
Kolejna sprawa że musisz się obawiać nie o win a o linuxa. Przywracając wina, ten potrafi wywalić linuxa.
nospor
No ale zeby ją wywalić to muszę się mocno postarac? Nie zrobię tego przez przypadek np. podczas robienia partycji?
skowron-line
1) Na 8 jest recovery partition ale chyba możesz sobie kopię systemu pobrać z neta.
2) Partycje można już chyba od visty robić w zarządzaniu dyskami
3) Jeżeli podzielisz dysk na partycję, zainstalujesz linuxa, a później będziesz chciał przywrócić system z recovery to licz się z tym że stracisz wszystko, bo lapek wróci do postaci w jakiej go z pudełka wyjąłeś

Osobiście poleciłbym Ci zrobić to tak

Wywal wszystkie niepotrzebne programy z lapka (a będzie ich trochę), poinstaluj programy jakich będziesz używał, podziel na partycję i zrób backup systemy (tu powinna pojawić się nazwa programu ale jak zwykle nie pamiętam).

A później będziesz mógł sobie robić z nim co chcesz bo w każdej chwili będziesz mógł sobie system z płyty/ płyt przywrócić.
Spawnm
Cytat
3) Jeżeli podzielisz dysk na partycję, zainstalujesz linuxa, a później będziesz chciał przywrócić system z recovery to licz się z tym że stracisz wszystko, bo lapek wróci do postaci w jakiej go z pudełka wyjąłeś

Dodam że jak windows przywraca ustawienia początkowe i wywala linuxa, to robi myk że tracisz miejsce na dysku które zajmował linux ;d
nospor
No ja $%$%#$
Sądziłem że ta partycja z instalką to jest instalka czyli że instaluję na c i już nic więcej mi nie robi, ze nie przywraca mi nic. To jak to jest z tą ukrytą partycją? To na pewno totalne recovery czy może istnieje jednak normalna instalka?

Cytat
Wywal wszystkie niepotrzebne programy z lapka (a będzie ich trochę), poinstaluj programy jakich będziesz używał, podziel na partycję i zrób backup systemy (tu powinna pojawić się nazwa programu ale jak zwykle nie pamiętam).
Coś czuję że na tym się skończy.

Cytat
Dodam że jak windows przywraca ustawienia początkowe i wywala linuxa, to robi myk że tracisz miejsce na dysku które zajmował linux ;d
Ja tego nie ogarniam.... jak można robić tak badziewny system....
com
W zasadzię to tak jak wspomnieli inni te recorvery to jest shit, ja bym olał je bo z nim jest wiecej zachodu niz z niego pożytku, tak jak ktos wspomniał partycę te można usunać wink.gif a jak chcesz lapa z tym winem to bym zadbał o to żeby była nalepka z licencja, a sam system pobrał z neta wink.gif a potem po instalce i skonfugurowaniu walnał obraz i z obrazu przywracał, lepiej wyjdzie niz z tym recorvery, gdzie niedojrz że usuwa wszystko to jescze wali mase apek na start, które od razu ladują do kosza...
skowron-line
Jak CI to bardzo przeszkadza to sformatuj dysk postaw linuxa a windowsa na virtualboxie trzaśnij.
sazian
jeśli masz naklejkę z kodem instalacyjnym to zawsze możesz pobrać mało legalną wersję z internetu i zainstalować ze swoim kodem
vokiel
Nie ma sens bawić w recovery, bo wrócisz do punkty wyjścia. Już lepiej tworzyć kopie zapasowe nawet za pomocą wbudowanych w Win narzędzi, a następnie odzyskiwać system - w taki sposób możesz przywrócić tylko stan systemu, nie ruszając innych partycji.

Jednak dla wygody i pewności popieram pomysł, który przedstawił skowron-line, a co do programów do robienia obrazów to masz 2 opcje:
1. dd - odpal z live cd
2. Wygodniejsze narzędzie: clonezilla
nospor
No dobra, mam tego lapka z windows8.
Żadnej płytki nie dostałem, jak się zapytałem o klucz to też mi powiedziano że teraz już nie dają. A na pytanie jak pobrać instalke windows8 to mi miły pan powiedział, że wszystko z systemu pobiore. No ale guzik, nigdzie nie ma "wypal instalkę w8" :/
A do legalnego pobrania ze strony microshitu potrzebuje klucza, którego też nie mam (ponoć w bios teraz one są zapisywane? )

Jedyne co udalo mi się zrobic to wypalić płytkę odzyskiwania
No i dodatkowo przy pomocy clonezilla wypaliłem obraz partycji z windowsem - coś czuję że to będzie moje jedyne w miare normalne zabezpieczenie. Muszę tylko gdzieś przegrać ten obraz na inny komp smile.gif
skowron-line
Nie ma naklejki pod spodem questionmark.gif Zobacz bo możliwe że jest pod baterią.
A próbowałeś jakimś programem klucz windowsa wyciągnąć questionmark.gif
nospor
Nie, nie ma żadnej naklejk z kluczem windows.

Jest tylko naklejka z SN ale to raczej nie klucz windows bo nie pasuje do wzoru
mortus
Od razu zrób kopie ustawień fabrycznych na płytach DVD lub pamięci flash. Powinien do tego posłużyć program, który w nazwie ma słówko "recovery". Jest to bardzo istotne, bo jeśli zaczniesz się bawić z partycjami i usuniesz partycję odzyskiwania (tutaj nie ma żadnych ograniczeń i zawsze możesz tę partycję usunąć), a nie wykonasz wcześniej kopii ustawień fabrycznych to koniec z legalnym Windows-em. Niektórzy producenci laptopów umożliwiają tylko jednorazowe utworzenie kopii ustawień fabrycznych, dlatego warto podejść do tego z rozwagą.

Od strony prawnej wygląda to tak, że właścicielem systemu operacyjnego nie jesteś Ty, ale producent laptopa i u tego producenta zawsze lub prawie zawsze masz możliwość uzyskania (oczywiście za opłatą) odpowiednich nośników służących do odzyskiwania systemu. Niektórzy z kolei wręcz domagają się utworzenia kopii ustawień fabrycznych.

Jak już będziesz miał kopię ustawień fabrycznych to możesz robić z laptopem co tylko będziesz chciał. Pamiętaj jednak, że przywrócenie ustawień fabrycznych skutkuje (jak już koledzy wspominali) odtworzeniem pierwotnej struktury danych na dysku twardym.

Jaki to laptop?

PS:
Możesz też zrobić tak, jak radzi vokiel, jednak wcześniej utwórz kopię ustawień fabrycznych.
Pamiętaj o tym, że jak usuniesz partycję recovery to pozbędziesz się również legalnego Windowsa, bowiem preinstalowany Windows jest legalny tylko wtedy, gdy na dysku istnieje partycja odzyskiwania.
System Windows pobrany z sieci i zainstalowany z kluczem dostarczonym (czy też uzyskanym) z preinstalowanym systemem nie jest legalny.
nospor
Cytat
Możesz też zrobić tak, jak radzi vokiel
Przecież napisałem, że tak zrobiłem smile.gif
Zaś moja zabawa na partycjach ograniczyła się jedynie to podziału partycji głównej, niczym więcej smile.gif

A lapek to acer
Spawnm
Sprawdź czy na fakturze masz podany klucz.
nospor
Nie ma
skowron-line
A jakiej firmy jest to laptop questionmark.gif Może powinieneś poprosić sprzedawcę żeby Ci pokazał w dokumentach punkt w którym jest napisane że windows jest własnością producenta lapka
nospor
Napisałem dwa posty temu, że to acer
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.