Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak wstawić dwie wartości do tabeli SQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
m4rku5
Witam!
Mam taki problem: Przetwarzam zamówienie z koszyka w sklepie i chciałbym wstawić na końcu do tabeli "zamowienia" dwie wartości zaznaczając jedną opcję (rodzaj i cena przesyłki). Otóż chodzi o to że mam tabelę z rodzajmi przesyłki a tam kolumny: id, nazwa oraz cena. Nazwa to np "pobranie", a cena to wiadomo - jakaś wartość decimal, liczba. Wyciągam na stronę z niej rekordy do wyboru dla klienta a oto kod:
  1. echo "<form method='post' value='wstaw.php'>";
  2. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM forma_platnosci")
  3. if(mysql_num_rows($wynik) > 1) {
  4. while($r = mysql_fetch_array($wynik)) {
  5. echo "<input type='radio' value='".$r[1]."' name='nazwa'> ".$r[1]." - ".$r[2]." ";
  6. }
  7. }
  8. echo "</form>";

Wyświetla ładnie pole radio a obok nazwę i cenę przesyłki. No i problem w tym, że jak przetwarzam ten formularz i biore $nazwa = $_POST["nazwa"] to w instrukcji INSERT wstawia mi w tabeli zamowienia dane z koszyka, imie, nazwisko itp, a do kolumny "rodzaj_przesylki" jakąś nazwę pochodzącą z tego pola, ale do kolumny cena_przesylki już nie wstawia nic, bo i też nie ma prawa bo nie wybiera klient tu nic, nie ma żadnego pola. I jak to teraz zrobić by wstawiał do kolumny nazwą tę wybraną a obok odpowiadającą mu ceną? Czy dać jakieś pole hidden i name w nim "cena" a value=".$r[2]." To chyba też nic nie da... Proszę o pomoc
pozdr.
mmmmmmm
  1. INSERT INTO tabela(id_rodzaj_platnosci, nazwa_rodzaj_platnosci, kwota, DATA,...) SELECT id, nazwa, 222,'2013-10-15', ... FROM forma_platnosci WHERE id=$rodzaj_platnosci
m4rku5
Ok działa. Trochę inną składnię zastosowałem ale faktycznie, wyciągnąłem cenę w drugim zapytaniu
  1. SELECT cena FROM forma_platnosci WHERE rodzaj_przesyłki = $rodzaj_przesylki
i podpiąłem to pod zmienną $cena a potem juz w INSERT-ie poniżej poszło. Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.