Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie strony - początki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lil88
Witam. Z góry przepraszam za głupie pytania, ale miałam rok przerwy od tworzenia stron www i niewiele pamiętam. smile.gif

1. Czy można "podejrzeć" stronę mając skrypt php i szablon na komputerze, ale jeszcze nie umieszczając ją na serwerze? Jeżeli tak to co trzeba zrobić?

2. Jakie są poszczególne kroki jeżeli chodzi o umieszczanie strony na serwerze, kupowanie domeny itd. Ile to kosztuje i jakie serwery i hostingi polecacie?
session
1. Trzeba uruchomić wirtualny serwer, najlepszym moim zdaniem programem jest: http://www.wampserver.com/en/ instalujesz, wrzucasz pliki do jakiegoś katalogu w folderze www tego programu i uruchamiasz przeglądarkę wpisujesz: localhost wink.gif Masz tam też MySQL, który sobie konfigurujesz i odpalasz.

2. Potrzebujesz miejsce na strone (czyli serwer), a ponieważ zazwyczaj nikt nie utrzymuje na potrzeby małych stron serwera to trzeba zainteresować się hostingiem. Tani i w miare dobry ma linuxpl.com, z lepszych (więcej możliwości, lepsza obsługa) to 1and1.pl, jest również droższy home.pl, nazwa.pl lub wpisz w google "tani hosting" tylko dobrze sobie przelicz bo czasem wychodzi drożej niż w lepszych firmach. Możesz też na potrzeby testów korzystać z darmowych takich jak cba.pl, yoyo.pl, prv.pl (to drugie zasypane reklamami). Do strony potrzebujesz też jakiś adres, czyli domenę, zazwyczaj wraz z darmowym hostingiem masz darmową domenę z tym, że z "końcówką" cba.pl, yoyo.pl itp. Natomiast "prawdziwe", własne domeny kosztują między 40-70 zł (jeśli chodzi o .pl) czasem drożej.

Co do kosztów hostingu masz wszystko w ofertach na podanych stronach wink.gif
fate
ja korzystam z 000webhost.com bezkonkurencyjny bezplatny, ale widze ze Ty poszukujesz czegos platnego a tutaj nie jestem na swieżo
PrinceOfPersia
Cytat(session @ 12.05.2013, 12:52:10 ) *
Natomiast "prawdziwe", własne domeny kosztują między 40-70 zł (jeśli chodzi o .pl)

raczej świeżą domenę pl można kupić za około 13 złotych na rok, ale za przedłużenie płacisz już koło 100-150 zł (ale dopiero po roku)
Tak jest na nazwa.pl przynajmniej.

session
W 1and1.pl nawet jest za darmo pierwszy rok, a potem około 70zł. Trzeba pamiętać, że domenę i hosting można zamówić u różnych firm.
Lil88
Dzięki. Wybrałam na razie cba, aby popróbować, ale mam problem z instalacją bazy danych

Serwer bazy danych: adres bazy danych...
Nazwa bazy danych: ... nazwa tabeli, w której ma zostać zainstalowana tablica...
Użytkownik bazy danych: ... użytkownik...
Hasło użytkownika: ... i hasło.

Wpisuję tak jak radzą:
Jakie są parametry mojej bazy danych MySQL?
adres bazy danych: mysql.cba.pl
port: 3306 // [w przypadku phpBB mod by przemo zostawić 80]
nazwa bazy danych: strona_cba_pl [gdzie strona jest adresem Twojej strony] Ważne: wszystkie '-' zamieniamy na '_' [czyli dla strony jan-kowalski.cba.pl nazwa bazy danych to jan_kowalski_cba_pl]
użytkownik bazy danych: taki jakiego wpisałeś przy dodawaniu bazy
hasło do bazy: takie jak wprowadziłeś przy dodawaniu bazy danych.

A i tak wyskakuje mi Nie można połączyć z bazą danych
session
Wejdź na: http://cba.pl/pma/ i spróbuj sie zalogować używając swoich danych, możliwe, że Twoja baza jeszcze nie została utworzona.
fate
domena .pl kosztuje okolo 40 PLN od NASK najtaniej sprzedaja po 50 PLN/rok mozna sie jeszczce czasem zalapac na domeny za 20PLN za 1 rok z cena ok 60PLN za przedluzenie (wymuszone)
na najwiekszych portlach domena ksoztuje 100PLN/rok
Andrzej.W.
Cytat(fate @ 14.05.2013, 08:13:09 ) *
domena .pl kosztuje okolo 40 PLN od NASK najtaniej sprzedaja po 50 PLN/rok mozna sie jeszczce czasem zalapac na domeny za 20PLN za 1 rok z cena ok 60PLN za przedluzenie (wymuszone)
na najwiekszych portlach domena ksoztuje 100PLN/rok

Mam zagadkę w sumie, bo wchodząc na stronę nask i szukając ich oferty cenowej, to za domenę z rozszerzeniem .pl trzeba zapłacić 200 zł na rok, mógłbyś mi kolego wyjaśnić, na jakiej zasadzie płacisz 40 zł. Widniejesz u nich jako partner?
!*!
Cytat
Tak jest na nazwa.pl przynajmniej.

Ładnie sobie nabijają. http://www.xip.pl/cennik.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.