Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP 5 + MySQL 5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Luken
Witam mam problem
Tak, zainstalowałem apache 2.0.52 i skonfigurowałem to z php 5 i mysql 5
Ale gdy chcę otworzyć phpmyadmin'a to daje że nie załadowano modułu, a ja robiłem wg. przepisu czyli:

1) z katalogu php (np: c:\php) skopiowac biblioteke libmysql.dll do katalogu system32 (w katalogu windows)
2) wyedytowac plik php.ini (w katalogu windows)
a) Zmienic extension_dir na sciezke do katalogu z rozszezeniami naszego php (np: c:\php\ext).
cool.gif odremowac extension=php_mysql.dll
3) restart serwera

Co jest grane ?
Proszę o szybką odpowiedź :roll2:
Sh4dow
Z tego co wiem logowanie uzytkownika w mysql5 jest inaczej wykonane (chyba chodzi o kodowanie hasla) i modul mysql nie bedzie tutaj dzialal. Niektore rzeczy przejda. ale jak user bedzie mial jakies haslo to koniec obslugi mysqla. Musisz wtedy uzyc mysqli.
Co przy okazji zwiekszy wydajnosc polaczenia miedzy php i mysql
Luken
czyli co proponujesz questionmark.gif
zmiane mysql na 4 ?

a tak off topic
która wersja mysql jest lepsza 5 czy 4 ?
Sh4dow
ja pracowalem na mysql5 i nie mialem zadnych problemow, jesli chodzi o szybkosc to warto potestowac mysql 5 z modulem mysqli w php5. Wedlug lieteratury dostepnej moze to znacznie zwiekszyc wydajnosc polaczenia i zapytan. Oczywiscie przy aplikacjach przyadlby sie napisac obsluge bazy danych dla mysqli i mysql, tak na wszelki wypadek migracji miedzy serverami.
Wybor nalezy do ciebie. Chociaz nie wiem czy zauwazysz jakas wieksza roznice.
peesz
Przypominam, że MySQL 5 jest w fazie testowej i do wersji produkcyjnej jeszcze daaaaaalekoooo.

Jeśli MySQL 4 z jakiś powodów nie jest wystarczalne (np. brak transakcji, fuinkcji czy podzapytań) proponuję PostgreSQL

--------
Piotrek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.