Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Oblicznanie salda
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
Witam, mam problem jak to rozgryść może ktoś miał podobną zagwostkę i mi coś pomoże.
Mam rejestr faktur - zartość chyba typowa: NUMER_DOKUMENTU, NAZWA_KONTRAHENTA , DATA_SPRZEDAZY, WARTOSC_BRUTTO, TERMIN_PLATNOSCI
oraz rejestr wpłat: NUMER_DOKUMENTU, NAZWA_KONTRAHENTA, KWOTA, TYTUL_PLATNOSCI, DATA_WPLATY

zrobiłem w skrypcie zapytanie które mi generuje wszystkie faktury wystawione na termin, porównuję je z wpłatami przez pola: faktury.nazwa_kontrahenta=wplaty.nazwa_kontrahenta oraz faktury.numer_dokumentu=wplaty.numer_dokumentu i wsio gra, ale pole SALDO....

problem polega na tym że za daną fakturę może klient płacić w częściach (powinno mi to sumowac), ale także moze zapłacić jedną wpłatą np za dwie faktury, jak "ciągnąć" wartość salda i wpisywać właściwą jego wartość dla kolejnych faktur?
Michael2318
  1. SELECT sum(kwota) AS total FROM `tabela` WHERE numer_dokumentu = 12;

Powinno zwrócić sumę pola `kwota` dla numeru_dokumentu równego 12.
Chyba o to chodzi.
krzesik
OK, ale jeśli kontrahent wpłacał dwa razy pierwszy raz za fv nr 12 (częściowo) a drugim razem z FV nr 12 i 13 to mi się rozwala całe liczenie....
Michael2318
No to chyba oczywiste, że musisz znaleźć unikalny klucz, po którym będziesz w stanie trafić do konkretnej FV. Możesz spróbować po danych osobistych, jeśli na jednego klienta przypada tylko jedna FV. Jeśli nie to musisz po prostu dodać dodatkowe pole w bazie i w jakiś sposób identyfikować to, za którą FV klient płaci. Inaczej tego nie zrobisz, MySQL nie czyta w myślach smile.gif
krzesik
smile.gif Spokojnie, tegao od MS nie oczkuję, identyfikuję FV do płatności przez:
1. nazwę kontrahenta
2. porównuję numer dokumentu (z faktur) z opisem na KP to raczej wystarczy, jeśli będzie mało dodam datę zapłaty młodszą od wystawienia FV

ale problem jest gdzie indziej np
1 maja wystawiono fv na Waldka kwota 100 zł>> 2 maja wystawiono FV na Waldka kwota 200 zł
w analizie salda widze dwie faktury bez zapłaty - SALDO = 0
4 maja Waldek wpłaca 150 zł na FV 1 (z 1 maja 100 zł i 50 zl z 2) w analizie widzę że
1 fv saldo +50 zł
2 fv saldo - 50 zł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.