Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: FireFox nie widzi czcionki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
konfeusz
Witam.
Znajdzie się może ktoś z szanownego grona i wytłumaczy mi dlaczego FF nie widzi zagniezdzonej czcionki, a reszta przegladarek doskonale ja odczytuje?

Tlumaczac sytuacjie.
Stawiam nowa wersje strony (pewnej organizacji). Na serwerze testowym wszystko dziala bez bolu, jednak kiedy przenioslem strone na serwer docelowy, w FF formatuje wszystko jak nalezy, ale nie implementuje poprawnie czcionki zakotwiczonej w stylach (@font-family).
Opera, Chrome, nawet IE (choc dla tej strona nie jest preferowana) czcionke interpretuje wpozadku, tylko dla FF nie.
Ludzie pomozcie, bo pierdolca dostane... wink.gif

adres techniczny (dziala wszystko ok): spinka.eu4.pl/nowa3
adres docelowy: spinka.org.pl

Będę wdzięczny za sugestie.
Talidali
Adres nie dziala.
Z czcionkami własnymi jest ten problem, że trzeba dać kilka plików z różnymi rozszerzeniami, bo różnie jest pod każdą przeglądarką. Lisek wspiera rozszerzenia ttf i otf. Masz takie?

Polecam http://www.fontsquirrel.com/tools/webfont-generator
konfeusz
aaa sory, literówka w pierwszym adresie, powinno być spinka.eu4.pl/nowa3

Mam zainstalowaną czcionkę ttf.
Wpis w pliku css wygląda tak:

@font-face {
font-family: apolonia;
src: url('../apolonia.ttf');
}

plik czcionki apolonia.ttf umieściłem zarówno w katalogu głównym jak i w katalogu css gdzie siedza style.
Pokombinuje jeszcze z otf i generatorem który poleciłeś i dam znać, ale w między czasie jeśli ktoś będzie miał inne rozwiązanie, proszę piszcie.
fate
ale te 2 strony nie sa 1:1
w dzilajacej wersji w pliku CSS masz tak:

1. html
  2. {
  3. min-height: 100%;
  4. min-width: 100%;
  5. }
  6.  
  7. @font-face {
  8. font-family: apolonia;
  9. src: url(http://spinka.eu4.pl/nowa2/czcionka/got.ttf);
  10. }

w niedzialajcej tak:

1. @font-face {
  2. font-family: apolonia;
  3. src: url('../apolonia.ttf');
  4. }
  5.  
  6. html
  7. {
  8. font-family: apolonia;
  9. min-height: 100%;
  10. min-width: 100%;

ujednolić, albo pokombinuje ze scieżkami
konfeusz
uporałem sie dzieki Talidali i jego linkowi.

Fate również dziekuję, bo faktycznie kolejność okazała się ważna, jednak ostatecznie skorzystam z generatora bo tworzy różnego rodzaju fonty, co wydaje się bardziej bazpieczne.

Temat zamknięty, choć uważam by go nie kasować tak by pomógł i kolejnym zabłąkanym.

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.