peklo
26.06.2013, 20:13:55
witam
mam problem z napisanie nadawania uprawnień dla użytkowników. mianowicie chciałbym stworzyć np plik uprawnienia.php a w nim klasę w którym pobierałbym dane z bazy danych dotyczące uprawnień np. dodawania,edycji,drukowania,kasowania itd. Jeśli jest 1 to pokaż np przycisk dodawania, jeśli 0 to nie pokazuj nic lub zablokuj ten przycisk. Miało to by działać na zasadzie nadawania uprawnień na poszczególne operacje, a nie grupy jakiś uprawnień dla (admina,pismaka itd). Jak najprościej stworzyć taką klasę i jak zadeklarować te zmienne aby odwoływały się do przycisku dodaj umieszczonego np w pliku menu.php. Czyli jeśli mam 0 to zablokuj lub ukryj przycisk dodaj który jest w menu.php lub pokaż jesli jest 1
Z góry dziękuje
aso824
26.06.2013, 21:16:18
Spójrz jak są zrobione gotowe rozwiązania typu ACL (Access Control List). Możesz taki gotowiec zaimplementować.
Jak chcesz zrobić sam, to proponuję rozwiązanie klasy:
- konstruktor przyjmuje np. ID użytkownika i pobiera jego uprawnienia do tablicy
- funkcja np. isAllowed($operation) zwraca true lub false, w zależności od stanu w bazie (czyli w pobranej tablicy)
- w właściwym skrypcie wywołanie funkcji klasy i w zależności od wyniku pokazanie lub ukrycie przycisku
peklo
27.06.2013, 09:21:22
juz wcześniej znalazłem taki ACL ale tylko na grupę jakiś zadeklarowanych uprawnień czyli admin może to i to, księgowa to i to , a mi potrzeba żebym sam wybierał kto i co może zrobić w programie. A niestety nie mogę znaleźć gotowego rozwiązania w sieci dla moich potrzeb