Witam.

Dzisiaj chciałbym dokończyć bardzo prosty system newsów oparty o plikach własnych (teoretycznie, ze względu na to, iż są to pliki .txt z innym rozszerzeniem). Mianowicie mam poniższy kod:

1. <?php
  2. $posts=glob('posts/*.mucmsf');
  3.  
  4. $posts=array_reverse($posts);
  5.  
  6. for($i=0; $i<1; $i++)
  7. {
  8. $file=$posts[$i];
  9. $dir = "posts/";
  10. $open = opendir($dir);
  11. while (false !== ($files = readdir($open))) {
  12. if (eregi(".(mucmsf)$",$files)) include("$dir$files");
  13. }
  14. closedir($open);
  15. }
  16. ?>

Skrypt ma za zadanie ładować wszystkie pliki z folderu ?.../posts?, co akurat dobrze wychodzi. Interesuje mnie mianowicie fakt, jak zrobić, by ładował się TYLKO jeden plik z folderu ?.../posts? oraz po kliknięciu w przycisk lub odnośnik plik wczytany się wyładował, po czym wczytałby się kolejny plik z folderu. Może inaczej, by każdy mógł zrozumieć o co chodzi tongue.gif

Wcześniej miałem skrypcik JavaScript (właściwie jQuery, który działał jak ja chciałem), aczkolwiek idąc z biegiem czasu oraz późniejszym stworzeniem Panel Admin chciałem przejść na PHP. Skrypcik wyglądał następująco:

Kod
/* - ZMIANA POSTÓW -------------------------------------------------- */

$('.FD').click(function(){$('.NEWS' + (currentNews + 1)).stop(2000).fadeOut(200);currentNews = (currentNews + 1);$('.NEWS' + (currentNews + 1)).stop(2500).delay(250).fadeIn(200);});
$('.BK').click(function(){$('.NEWS' + (currentNews + 1)).stop(2000).fadeOut(200);currentNews = (currentNews - 1);$('.NEWS' + (currentNews + 1)).stop(2500).delay(250).fadeIn(200);});
$('.FD_MuCMS').click(function(){$('.MUCMS' + (currentMuCMS + 1)).stop(2000).fadeOut(200);currentMuCMS = (currentMuCMS + 1);$('.MUCMS' + (currentMuCMS + 1)).stop(2500).delay(250).fadeIn(200);});
$('.BK_MuCMS').click(function(){$('.MUCMS' + (currentMuCMS + 1)).stop(2000).fadeOut(200);currentMuCMS = (currentMuCMS - 1);$('.MUCMS' + (currentMuCMS + 1)).stop(2500).delay(250).fadeIn(200);});

Działało to właśnie w ten sposób, iż po kliknięciu w odnośnik z klasą .FD ładował się kolejny DIV z klasą: NEWS* (* - numeracja). Chciałbym podobną rzecz uzyskać w PHP z tą różnicą, by po kliknięciu w przycisk Następny lub Poprzedni ładował się kolejny plik (starszy lub nowszy, co akurat już działa poprawnie w obecnym skrypcie).

Odnośnik, jak to obecnie wygląda: KLIK

Z góry dzięki za pomoc tongue.gif