pietia213
28.07.2013, 15:58:09
Witam i to nie byle jak bo serdecznie.
Posiadam dylemat i pragnę podzielić się nim z wami forumowicze. Jestem bowiem pozycjonerem i stoję przed dylematem czy pozycjonować czy nie? Samemu dochodzę do wniosku, że warto to robić. Gdyż wzmacnianie własnego zaplecza SEO to nie lada zadanie. Pragnę jedynie się umocnić w przekonaniu i poruszyć ten temat. Jako, że jestem uczciwym człowiekiem przyznam się jak to robię, robię to ręcznie wrzucając wpisy do katalogów stron. Nie robię tego nachalnie, bo spotkałem się już z lekkim oporem Google robotów. Wiem, że trzeba dbać o każdego klienta, lecz czasem ciężko współpracować z ludźmi, którzy nie mają pojęcia o pozycjonowaniu stron SEO a zwłaszcza optymalizacji strony. Chciał bym wielu małym firmom pomóc. Dla tego stawiam pytania jak i po co to wszystko? Pozostawienie po sobie śladu na tej planecie może być rozwiązaniem lecz w kwestii daleko idącego postępu. Natomiast jeśli chodzi o zarobek to należy liczyć się z tym, że nie ma lekko. Zapraszam do dyskusji każdego pozycjonera. Dziękując tym samym za uwagę oraz uwagi i prosząc o pomoc odnośnie dylematu.
Pozdrawiam również nie byle jak gdyż serdecznie Piotr.
witul
2.08.2013, 23:31:27
Taki dylemat stawia sobie każdy, kto chce pozycjonować albo projektować coś dla firm. Klientów można podzielić na dwie grupy: takich co zaufają twojej wiedzy i doświadczeniom oraz takich, którzy wiedzą lepiej. Z tymi pierwszymi warto współpracować, a drugim zrobić tak jak chcą, spisywać ustalenia, nie myśląc wiele robić tak jak sobie życzą i brać kasę za realizację ustaleń, a potem dodatkowo za poprawki, które w tym przypadku zawsze się zdarzają. Jeśli chcesz pomóc komuś, kto tego nie chce, to sam stracisz dużo czasu i nikt na tym wiele nie zyska.
Możesz zrobić młotek, który będzie młotkiem, albo młotek wymyślony przez klienta, który nie będzie potrafił wbić gwoździa.
Temat dotyczy nie tylko pozycjonowania, ale także branży webmasteringu i użyteczności.
tp-krzysiek
5.09.2013, 07:51:37
Nie wydaje Wam się że pozycjonowanie to taka walka z wiatrakami, sam staram się pozycjonować trochę, ale jestem zniechęcony brakiem efektów. Możesz stronę dodać do miliona katalogów, stworzyć świetne opisy, mieć dobre zaplecza a strona na kluczowe frazy może wlec się w ogonie google. Jeśli nie masz zespołu ludzi z jakaś widzą o seo i sensownego budżetu do robienia zaplecz to ciężko się przebić.
extremeprogramminggroup
7.09.2013, 22:02:50
Seo to fajna rzecz. Nie licząc bralu nachalności o której już ktoś wspomniał, doskonale się sprawdzają inne źródła ruchu, typu media społecznościowe, fora dyskusyjne etc etc. Ale naprawdę ciężko się wybić w polsce. Ja oferuję w sumie pakiet mieszany i się sprawdza. Klient płaci za realny czas spedzany przy jego projekcie. Niestety jak wspomniał kolega, sensowny budżet to nie kilka złotych ...
Neboc Nalrah
8.09.2013, 01:33:14
Szczerze, wszystkim pozycjonerom poradziłbym: dajcie spokój, zostawcie to. Optymalizacja strony dla pająków,
http://schema.org/ OK, dodawanie strony do katalogów OK, naturalna wymiana linkami OK, ale przede wszystkim optymalizacja pod użytkownika, w to trzeba włożyć najwięcej czasu i serca. Przecież nie robimy tego tylko dla pieniędzy...
Natomiast do piekła i cierpienia nas wszystkich prowadzi spamowanie, wszelkie praktyki bhs, czy nawet skrajna głupota w robieniu stron pod roboty, a zapominanie o ludziach.
Pozycjonować? Nie! - Robić Dobry Internet!
miccom
9.10.2013, 10:00:32
Cytat
jestem uczciwym człowiekiem
"Pozycjonowanie" samo w sobie nie jest uczciwe, Ba, Google nawet nie lubi słowa "pozycjonowanie"

Piszesz "uczciwie" o katalogach, a potem o "zapleczu SEO". A czymże jest to zaplecze SEO?
Czy nie są to czasem "śmieciowe strony" do umieszczania milinów linków, którymi to potem dopalasz właściwą stronę?

Neboc Nalrah, nic lepiej nie można było napisać. BRAWO.
Kubex
18.10.2013, 21:06:22
Cytat(tp-krzysiek @ 5.09.2013, 08:51:37 )

Nie wydaje Wam się że pozycjonowanie to taka walka z wiatrakami, sam staram się pozycjonować trochę, ale jestem zniechęcony brakiem efektów. Możesz stronę dodać do miliona katalogów, stworzyć świetne opisy, mieć dobre zaplecza a strona na kluczowe frazy może wlec się w ogonie google. Jeśli nie masz zespołu ludzi z jakaś widzą o seo i sensownego budżetu do robienia zaplecz to ciężko się przebić.
czasami 100 wartościowych wpisów będzie lepsze od tych 1.000.000 katalogów ;D dobre zalpecze = to naprawdę dobre zaplecze, świetne opisy dużo dają = tak więc może coś robisz źle? a podstawą jest wytrwałość i pomysłowość, ja na efekty czekałem 4 miesiące, pojawiły się i jestem dumny z małego sukcesu

tak więc się nie zgodzę, można dojść do pewnego zadowalającego efektu i mieć z tego satysfakcje

a dalej czyt. TOP 10, to już Twoje doświadcznie w pozycjonowaniu i co najważniejsze testowanie różnych sposobów i obserwacja
Mazaur
24.10.2013, 05:58:30
Po niedawnych zmianach algorytmu, katalogi straciły prawie całkowicie na znaczeniu. Katalogi od początku były tworzone tylko po to by podnosić stronę w wynikach. Pozycjonując obecnie trzeba pozyskać linki z bardziej wartościowych stron.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.