Chciałem również to rozszerzyć o możliwość dodawania zdjęcia do pojedynczej aktualności, jednak coś mi nie gra.
Mam tabelę news, a w niej:
id,zdjecie,tytul,data,tresc.
Dodawanie aktualności (bez zdjęcia) działa bez zarzutu, jednak gdy dorzuciłem zdjęcie, przechodzi wszystko przez formularz, wyświetla się komunikat o poprawnym dodaniu aktualności, jednak do bazy zawsze dodają się 2 rekordy po naciśnięciu przycisku. Dlaczego się tak robi, to wiem, ponieważ mam zrobione 2 zapytania, ale niestety nie mam pojęcia jak złączyć je w jedno.
Rekord "zdjecie" mam ustawiony na typ mediumblob.
Oto mój kod:
<?php include("../polacz.php"); { $zapytanie="SELECT * From news ORDER BY tytul"; ?> <div class="cms-header"> <h4>Dodawanie nowej aktualności PL</h4> </div> <div id="dodaj-aktualnosc"> <form action="" method="POST" enctype="multipart/form-data"> <ul> <li><label>Zdjęcie:</label></li> <li><input type="file" name="zdjecie" /></li> <li><label>Tytuł:</label></li> <li><textarea name="tytul"></textarea></li> <li><label>Data:</label></li> <li><textarea name="data"></textarea></li> <li><label>Treść:</label></li> <li><textarea id="edytor" name="tresc"></textarea></li> <li><input class="submit" type="submit" value="Dodaj" name="dodaj"/></li> </form> <li><a class="back" href="admin.php"><< Powrót</a></li> <?php { $tresc=$_POST['tresc']; $tytul=$_POST['tytul']; $data=$_POST['data']; } } else ?> </ul> </div>
Za wszelką pomoc i wskazówki dziękuję.