Mój post będzie zapewne najbardziej durnym, jaki można sobie wyobrazić, ale jestem zwyczajnie... zagubiony. Ale to podobno przedszkole, nie?

Swego czasu bawiłem się w programowanie, odszedłem od tego, teraz wróciłem startując z HTML'em, JS'em i wszystkimi rzeczami potrzebnymi mi do pewnego projektu, który chcę oprzeć właśnie na HTML i JS (stąd tagi).
Napotkałem jednak na problem, którego nie jestem w stanie rozwiązać, bo zwyczajnie brakuje mi odpowiedzi na fundamentalne pytania.
Do rzeczy, bo znów zaczynam lać wodę:
Chciałbym przechowywać zmienne w osobnym pliku. Do zmiennych chciałbym mieć stały dostęp, tak bym mógł je wykorzystywać w moich skryptach i w HTML'u oraz uaktualniać je na bieżąco. Zmienne winny być indeksowane - domyślam się że do tego będę potrzebował bazy danych.
Żeby tę bazę danych obsługiwać mniemam że będę potrzebował znajomości SQL'a, który powoli zaczynam łapać. Jest tylko problem - nie wiem jak mam go poprawnie użyć.
Chciałbym, na ten przykład, podczas ładowania się określonej strony uzyskać informacje z mojej bazy danych na temat moich zmiennych. Dajmy na to chciałbym uzyskać wartości liczbowe zmiennych a i b, które mają się stać globalne i być później wykorzystane w skryptach.
Następnie chciałbym żeby przy danej akcji zmienne zmieniły swoją wartość i zostały wyeksportowane do bazy danych, gdzie zmienią wartość swoich poprzedniczek - załadowane a i b zmienią swoją wartość.
Czy dobrze kombinuję, że należałoby się do tego zabrać najpierw tworząc bazę danych (np. za pomocą Accessa), a następnie wykorzystać SQL przy pomocy PHP?
Jeśli tak, to w jaki sposób mam uzyskać dane z SQL'a, z "Select'a"? Bezpośrednio się do nich odwoływać?
Przepraszam za chorą długość posta, przepraszam za durne pytania, ale praktycznie stoję w miejscu niepewny cóż mam począć. Bo w moim projekciku nadszedł czas na rozpoczęcie używania zmiennych, zapisywanych ciągle danych, a ja nie wiem co robić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, życzę miłego dnia i zarazem witam, bo to mój pierwszy post (jako gość, niestety)
Gpmn