kawus121
18.08.2013, 08:24:29
Witam mam pytanie jaki serwer dedykowany polecacie, aby obsłużył do "150 osób online" grę przeglądarkowa 2d. Zapytania co 1s do mysql.
Cytat(kawus121 @ 18.08.2013, 09:24:29 )

Witam mam pytanie jaki serwer dedykowany polecacie, aby obsłużył do "150 osób online" grę przeglądarkowa 2d. Zapytania co 1s do mysql.
Żaden. Szkota tracić pieniądze za transfer jeśli odpytujesz bazę co sekundę. Natomiast dla 150 osób to nie ma znaczenia, nada się każdy.
kawus121
18.08.2013, 11:24:41
Nie rozumiem znaczenia "Żaden", Serwery w większości oferowane są bez limitu transferu

Zastanawiam się nad KS 16G z oferty ovh.
O$iek
18.08.2013, 12:50:24
Po pierwsze będziesz czekał na ten serwer rok, a po drugie raczej nie jest on "bez limitu transferu", przeczytaj sobie co to jest "SLA Best Effort" w Kimsufi.
Nie ma czegoś takiego jak brak limitu transferu, przekroczysz określony pułap przez firmę hostingową i dostaniesz email żeby się ogarnąć, lub wykupić lepszą ofertę.
StrefaPi
18.08.2013, 22:16:09
Wszystkie serwery w tej chwili w ovh (nie licząc kimsuf 5TB/miesiąc) są bez limitu transferu, jedynie ograniczona jest przepustowość łącza. Poza tym co ma transfer, do zapytań mysql?
Posio
18.08.2013, 22:47:13
Cytat(StrefaPi @ 18.08.2013, 23:16:09 )

Wszystkie serwery w tej chwili w ovh (nie licząc kimsuf 5TB/miesiąc) są bez limitu transferu, jedynie ograniczona jest przepustowość łącza. Poza tym co ma transfer, do zapytań mysql?
Kolega pewnie nie zdaje sobie sprawy że "nieograniczony transfer" to zwyczajny chwyt marketingowy. Jeśli zaczniesz generować zbyt duży to zaproponują ci (tak jak kolega wyżej pisał) wyższy plan lub zwyczajnie wypowiedzą Ci umowę.
A zapytania mają to do siebie że zazwyczaj coś zwracają. To "coś" generuje ruch zużywający transfer - czy to większy czy mniejszy.
StrefaPi
18.08.2013, 23:52:44
Regulamin usługi i support mówi trochę inaczej... Zobaczyć forum ovh... i nowe zasady ograniczeń przepustowości nie transferu...
Nie rozumiem jak mogą zaproponować większy plan transferu skoro nie ma takiej opcji nawet... Obecnie w ovh dopłaca się za prędkości (powyżej 200, 500, 750 Mbps lub 1,5 Gbps) a nie za ilości danych przesyłanych z regulaminową prędkością... Wyjątkiem jak pisałem jest kimsufi...
@StrefaPi - czy wiesz, że serwery to nie są żelki haribo i nie da się ich naciągnąć? Czy wiesz czym jest transfer i że jest on wykorzystywany na każdej maszynie, nawet jeśli Ty tego nie masz w umowie/ofercie opisane? To teraz mi wyjaśnij jedną rzecz... Firma hostingowa ma określone zapasy do przepustowości, ponieważ sami nie podpisali umowy z kosmitami. Załóżmy że serwer jest współdzielony, masz stronę A i dzielisz ją z Kowalskim który ma stronę B, Ty masz stronę "hello world", ale Kowalski ma video konferencje, czaty, gry i wszytko jest tak napisane, że w godzinę zjada cały roczny zapas transferu jaki mu przydzielono np. 180GB.
Co zrobi firma hostingowa? A zapomniałem, przez Kowalskiego, Twoja strona nie działa.
a) do Kowalskiego wyślę zgrzewkę piwa
b) Kowalski będzie odznaczony vitrutitutufruti
c) firma zablokuje host Kowalskiego, aby inne strony zaczęły działać poprawnie
To samo dotyczy się też VPS czy dedyków.
StrefaPi
19.08.2013, 08:44:30
Nie rozmawiamy o serwerach wspóldzielonych czy vps, a o wynajęciu dedyka... skoro to to samo? ja nie widzę analogii bo to są całkowicie różne usługi...
Co do hostingów, to masz racje, ale w pierwszym poście jest mowa o dedyku, a jakbyś wiedział, to ovh zawsze miało w ofercie przynajmniej jedną serie serwerów dedykowanych o nieograniczonym transferze (przynajmniej od 3-5 lat, jedynym ograniczeniem była karta sieciowa itp...) Od tego roku trochę ofertę powiększyli... wprowadzając inne ograniczenia, ale nie ilościowe... Tym samym też podobno (tak mówi support powiększyli przepustowość sieci do 5Tbps i na razie nie mają w planach cięć, ale to też w ovh nic nie wiadomo...) Stan obecny jest taki...
A czym tu się różni dedyk, vps od hostu? Transfer to transfer, bez znaczenia czy to serwer czy toster z dostępem do internetu.
Jak dajesz się nabrać na chwyty marketingowe, to już Twój problem ;) sądzisz że serwer/host który "kupiłeś" też należy do Ciebie?
StrefaPi
19.08.2013, 11:04:38
Pisałem o wynajęciu serwera!
skoro Ty nie widzisz różnicy to Twoja sprawa...
Ja wiem że mając "toster" z rurką 200Mbps jestem maksymalnie w stanie osiągnąć ok 40 TB na miesiąc na karcie sieciowej i tyle - prosta sprawa. A vps to nie dedyk! przeczytaj regulaminy obu usług u właściwie dowolnego dostawcy...
@StrefaPi ok, przekonałeś mnie, serwery jak i łącze z transferem to jednak są żelki haribo i da się je nagiąć w każdym momencie, szczególnie jak nie ma tego w umowie/opisie usługi.
StrefaPi
19.08.2013, 11:16:58
"Gratuluje..."
@StrefaPi - widzę, że siedzisz w temacie, naucz Nas jak mieć taki nieograniczony transfer. Szczególnie interesuje mnie zużycie 10 jottabajtów na jeden dzień. I koniecznie pokaż przykład firmy hostingowej która to obsłuży.
Nadal nie rozumiesz? Prościej już się nie da tego opisać, że uwierzyłeś w bajkę.
StrefaPi
19.08.2013, 12:39:42
przede wszystkim nie przekręcaj moich słów...
po drugie dla mnie rozmowa jest zakończona, każdemu kto chce się przekonać kto ma rację proponuje...
http://ovh.com/ 801 700 787 czy jakikolwiek inny kontakt
Cytat(StrefaPi @ 19.08.2013, 13:39:42 )

przede wszystkim nie przekręcaj moich słów...
po drugie dla mnie rozmowa jest zakończona, każdemu kto chce się przekonać kto ma rację proponuje...
http://ovh.com/ 801 700 787 czy jakikolwiek inny kontakt
W którym miejscu je przekręciłem? Piszesz, że brak limitu zużycia transferu na serwerze jest realny, chciałbym się dowiedzieć jak to jest możliwe. Jak to robisz, że go nie zużywasz w żaden sposób? A firmy mają nieograniczoną jego ilość? Skoro poruszyłeś tę kwestię to wypadałoby uzasadnić.
StrefaPi
19.08.2013, 12:52:54
1. nie napisałem, że transferu nie zużywam (każdy serwer zużywa transfer), też nie pisałem że serwer się kupuje (cały czas podkreślam wynajęcie), i serwer dedykowany nie vps itp.
2. pisze już trzeci raz, że w niektórych firmach transfer (czyli liczba przesyłanych danych na miesiąc) jest nielimitowana (odnosząc się do oferty ovh, w której kiedyś były limity 5TB a obecnie poza kimsufi nie ma tych limitów), ale prędkość połączenia itp. są limitowane, co wpływa na to, że i tak nie da się osiągnąć transferu powyżej prędkości połączenia karty... ale nie jest to 5TB/miesięcznie... tylko przy podstawowym serwerze gdzieś przynajmniej dwa razy tyle...
w tym roku też ovh zrezygnowało z serwerów typowo bez ograniczeń czyli 1Gb/s brak limitu, ale po prostu wprowadziło opcję do wszystkich HG...
buliq
19.08.2013, 13:00:00
OVH gdzieś tak na początku miesiąca wprowadziła zmiany w ofercie z której rzeczywiście wynika że transfer jest nieograniczony, takie same zapewnienia otrzymałem w rozmowie telefonicznej z obsługą klienta więc nawet jeśli kowalski ma serwis z udostępnianiem wideo to widać mają takie zasoby transferu że ich to nie interesuje, albo ich standardowy pakiet transferu był na tyle duży że nikt go nie zwiększał (albo jakiś odsetek użytkowników tylko)
Oferta ta dotyczy serwerów dedykowanych, nie wiem jak kimsufi czy zwykły shared.
Treść maila:
Kod
Szanowni Państwo,
korzystają Państwo z opcji przepustowości.
Warunki korzystania z przepustowości zmieniły się. Szczegółowe informacje
na temat nowych warunków są dostępne na tej stronie:
http://www.ovh.pl//serwery_dedykowane
Z oferty została wycofana usługa dodatkowej przepustowości. Nie dotyczy to serwerów HG.
Wraz z kolejnym odnowieniem serwera dedykowanego opcja ta
zostanie usunięta.
W przypadku pytań prosimy o kontakt: pomoc@ovh.pl
Crozin
19.08.2013, 13:00:36
@!*!: Wystarczy by limit transferu był większy niż możliwości łącza serwera. Przykładowo jeżeli serwer jest podpięty pod łącze 100 Mbps w ciągu miesiąca jest wstanie wygenerować (100 * 60 * 60 * 24 * 30) / 8 = 32 400 000 MiB danych. Wystarczy więc by faktyczny limit transferu był na 33 TiB danych i już masz serwer "bez limitu transferu". Oczywiście inną kwestią jest to, czy dany usługodawca pod frazą "nieograniczony" ma takie coś faktycznie na myśli.
@Crozin I właśnie o tym pisze cały czas. To tak jakby twierdzić, że 15GB poczty gmail, jest od razu przydzielane do każdego. Mydlenie oczu.
g2g3
20.08.2013, 07:39:37
Cytat(StrefaPi @ 19.08.2013, 13:52:54 )

1. nie napisałem, że transferu nie zużywam (każdy serwer zużywa transfer), też nie pisałem że serwer się kupuje (cały czas podkreślam wynajęcie), i serwer dedykowany nie vps itp.
2. pisze już trzeci raz, że w niektórych firmach transfer (czyli liczba przesyłanych danych na miesiąc) jest nielimitowana (odnosząc się do oferty ovh, w której kiedyś były limity 5TB a obecnie poza kimsufi nie ma tych limitów), ale prędkość połączenia itp. są limitowane, co wpływa na to, że i tak nie da się osiągnąć transferu powyżej prędkości połączenia karty... ale nie jest to 5TB/miesięcznie... tylko przy podstawowym serwerze gdzieś przynajmniej dwa razy tyle...
w tym roku też ovh zrezygnowało z serwerów typowo bez ograniczeń czyli 1Gb/s brak limitu, ale po prostu wprowadziło opcję do wszystkich HG...
Boże, chłopie co Ty za głupoty wypisujesz. Masz w ogóle o tym pojęcie?
Transfer jest cholernie drogi, tym bardziej w Polsce. Wiem, bo mam znajomego, który prowadzi serwerownię we Wrocławiu.
Tak jak pisali koledzy wyżej, jeżeli prowadzisz zwykły serwis, to raczej nie musisz się o niego martwić. Problem pojawia się w momencie odpalania gier i tym podobnych rzeczy. Jedyne rozsądne rozwiązanie to chmury.
dr_NO
20.08.2013, 08:35:09
This gonna be gooood ;D
StrefaPi
20.08.2013, 09:49:49
Cytat
Transfer jest cholernie drogi, tym bardziej w Polsce. Wiem, bo mam znajomego, który prowadzi serwerownię we Wrocławiu.
my rozmawiamy o serwerowniach za granicą, i to najbardziej oszczędnych i badziewnych w europie, które to idą w ilość i minimalne gwarancje jakościowe... nie wiem skąd nagle ceny wrocławskie
znam osoby, które zużywały pełny transfer z poprzedniej oferty ovh i dla nich rozwiązanie brak limitu transferu - dopłata za prędkość jest o wiele przyjemniejszym i bezobsługowym rozwiązaniem... widocznie ovh to przekalkulowało i dla nich to rozwiązanie jest bardziej opłacalne... (czy to nadal jest trudne do zrozumienia, że ktoś może tak rozliczać rurki do serwerów? i dokładnie to samo mówiłem od samego początku)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.