Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mierzenie wykorzystania pasma przez serwery wirtualne.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
as70
Witam,

Szukam rozwiązania pozwalającego zmierzyć wykorzystanie pasma przez serwery wirtualne. Chodzi o proste zestawienia ile MB "zużyły" poszczególne serwery w ciągu np. miesiąca lub od początku miesiąca.

Konfiguracja serwera, zazwyczaj Serwer apache + Tomcat z wykorzystaniem AJP, zazwycza wygląda to tak:

<VirtualHost *:80>
ServerName www.myserwer.pl
ProxyPass / ajp://10.1.1.201:8044/

itd

Nie wiem czy rozwiązanie w ogóle powinno bazować na apache, może na czymś co stoi przed apache? W każdym razie nie wydaje się dobre rozwiązanie polegające na analizie logów apache, tzn. mam nadzieję, że istnieją prostsze sposoby.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie - zdaje się, iż jest to typowe zagadnienie u firm hostujących - więc rozwiąszania powinny istnieć.

Ew. szukam osoby, która będzie w stanie wdrożyć takie rozwiązanie oraz w dalszej kolejności rozwiązania ograniczające pasmo dla poszczególnych serwerów wirtualnych.

Kontakt na forum lub priv.
johnny_b
Witaj as70.

Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to potrzebujesz network monitora. Osobiście korzystałem tylko i wyłącznie z systemów takich jak cacti i zabbix.

Spora lista znajduje się pod adresem http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of...itoring_systems .

Możliwości konfiguracji jest wiele, możesz nasłuchiwać na konkretnym adresie lub interfejsie (np. jeżeli proxy masz na kilku kartach tunelowych), ale soft powinien być postawiony na bramie lub możesz stworzyć reguły przekierowania całego ruchu jednego interfejsu na inny nie wymuszając stawiania network monitora na bramie, ale wydajność routingu spadnie.

Jeżeli pisząc "serwery", zależy Ci na monitorowaniu ruchu z całej virutalki to konfiguracja serwera nie ma znaczenia, wystarczy interfejs lub IP i system na bramie.

Pozdrawiam
as70
Dzięki, poczytam sobie.

Poprzez serwery, miałem na myśli serwery wirtualne jednego apache. Czyli cały ruch trafia na apache a on rozdziela na poszczególne serwery i chodzi mi o monitorowanie (a właścwie statystyki miesięczne lub za jakis okres czasu) ile dany serwer wykorzystał pasma.

Powiedzmy, że hostuję serwisy www.ser1.pl www.serw2.pl, www.ser3.pl - chcę wiedzieć z osobna ile pasma zostało wykorzystanego.

pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.